Oglaševanje krzna kot “okolju prijaznega” prepovedano

Oglaševalsko kampanjo, ki zatrjuje, da je nošnja izdelkov iz krzna okolju prijazna, je služba za oglaševalske standarde prepovedala, ker so trditve, da je krzno “naravno dolgo obstojno”, “biorazgradljivo” in “varuje okolje”, neresnične in zavajajoče.

Mark Sweeney, The Guardian, 21. marec 2012

Evropsko združenje rejcev živali za krzno (EFBA; European Fur Breeders’ Association) je sprožilo oglaševalsko kampanjo z naslovom “Zakaj je nošenje krzna ekološko.” V drobnem tisku so bile trditve, da je krzno “naravno dolgo obstojno”, da “ga je lahko reciklirati in je biorazgradljivo” ter da je krznarska industrija “eden najbolj ekološko uravnovešenih sistemov v kmetijstvu.” Nadzorna služba za oglaševalske standarde (ASA; Advertising Standards Authority) je prejela pritožbo z obrazložitvijo, da je oglas zavajajoč.

EFBA in mednarodna zveza trgovcev s krznom sta nasprotovala, češ da je krzno “trajno” in je “okolju prijazen izdelek”. Zapisali so, da lahko izdelki, kot so na primer plašči iz krzna minkov, uporabni 30 ali več let, “dlje kot večina tekstilnih materialov,” ter da se krzno lahko predela v druge izdelke, na primer torbe in blazine, ker je “naraven in biološki izdelek, ki je biorazgradljiv”.

ASA je oglas prepovedala z utemeljitvijo, da niti kampanja niti dokumenti, ki so bili predstavljeni v preiskavi, niso pokazali, da je krzno “neškodljivo za okolje”. “Naslovna trditev se razume kot absolutno okoljevarstvena,” je rekla ASA. “Ker ni dokazov, da je izdelek, upoštevajoč celotni cikel produkta od izdelave pa do takrat, ko se zavrže, neškodljiv za okolje, je oglas zavajajoč.”

Vir: http://www.guardian.co.uk/media/2012/mar/21/eco-friendly-fur-ad-banned

Prevod: Veganska Iniciativa

Več informacij o tem, kaj vključuje strojenje krzna in kako krznarska industrija vpliva na okolje, preberite tukaj: http://www.veganstvo.net/ali-ves/krzno/

Kontakt: veganska.iniciativa@gmail.com

Vir: http://www.veganstvo.net

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s