Newstweek

Aksioma | Projektni prostor
Komenskega 18, Ljubljana
11. – 26. april 2012
Odprtje medijsko hekerskega središča: sreda, 11. april 2012, ob 19. uri

»Mediji so živčevje demokracije. Če ne delujejo dobro, demokracija ne deluje.«
Jeff Cohen, Direktor Park centra za neodvisne medije (PCIM)

Newstweek je hekerska naprava za spreminjanje novic na osrednjih novičarskih portalih v državi, kot so siol.net, 24ur.si, sta.si, delo.si ali rtvslo.si. Umetnika Julian Oliver (NZ) in Danja Vasiliev (RU) bosta na dveh javnih mestih, kjer je možen prost dostop do brezžične povezave na splet, v vtičnico vgradila majhen stenski adapter, ki bo popolnoma neopazen med ostalo električno napeljavo. Dostopne točke, kjer Newstweek manipulira z novicami, so ponavadi kavarne, knjižnice, hoteli, univerze in druga mestna brezžična omrežja. Točke s prostodostopnim internetom, kjer bodo vgrajeni oddajniki Newstweek bodo v Ljubljanski ediciji postavitve bar Bi-Ko-Fe (Židovska steza 2, Ljubljana) in Kavarna SEM | Slovenski etnografski muzej (Metelkova ulica 2, Ljubljana).

Newstweek je eden od najprodornejših družbeno angažiranih hekerskih projektov v zadnjem letu. Lani sta avtorja zanj prejela prestižno nagrado Zlata Nika v kategoriji kibernetične umetnosti (Cyberarts) na festivalu Ars Electronica v avstrijskem Linzu. Letos bosta v okviru festivalske zbirke za leto dni vgradila napravo v Center Ars Electronica, pred tem pa bosta javno intervencijo izvedla prav v Ljubljani.

Newstweek je simptom družbene patologije, ki jo proizvaja “demokracija”, posredovana preko korporativnih kanalov. Čeprav novice vedno bolj pogosto beremo v digitalni obliki, mediji še vedno sledijo tradicionalnemu modelu distribucije novic “od zgoraj navzdol”. Posredovane novice so pogosto tudi žrtev političnih in korporacijskih interesov, ki že od nekdaj stremijo k zavajanju javnosti. Newstweek posega v ta model in državljanom ponuja priložnost, da tudi sami manipulirajo medije in “popravljajo dejstva” po lastni presoji. V tem smislu je Newstweek taktična naprava za spreminjanje javne realnosti na osnovi spletnega povezovanja. Newstweek je hkrati opozorilo, da je strogo medijsko definirana realnost zelo ranljiva, da pri distribuciji novic sodeluje veliko ljudi od zaposlenih pri ponudnikih spletnih storitev do številnih skrbnikov strežnikov in lastnikov prosto dostopnih brezžičnih omrežij. Zaradi vedno večjega števila različnih naprav, njihovi uporabniki niso več seznanjeni z njihovimi funkcijami, kar povečuje možnost manipulacije med izvirom in ciljem (med strežnikom in zaslonom).

Julian Oliver je Novozelandec, ki živi v Berlinu. Od leta 1998 je dejaven v polju med umetnostjo in tehnologijo. Njegovi projekti in razprave so bili predstavljeni v številnih muzejih, na mednarodnih dogodkih elektronske umetnosti in na konferencah, med drugim tudi v Tate Modern, na Transmedialu, Ars Electronici in Japonskem festivalu medijske umetnosti. Njegovo delo je prejelo več nagrad za tehnične dosežke, umetniško inovativnost in interaktivno oblikovanje. Organiziral je številne delavnice in seminarje iz programske umetnosti, obogatene realnosti, kreativnega hekanja, podatkovne forenzike, predmetnega programiranja za umetnike, virtualne arhitekture, razvijalce iger, vizualizatorje informacij, uporabnike UNIX/Linuxa in odprtokodnih razvijalskih praks. Je dolgoletni zagovornik uporabe prostega programja pri umetniški produkciji, distribuciji in izobraževanju. Več: http://julianoliver.com

Danja Vasiliev je v Rusiji rojen računalniški umetnik, ki trenutno živi v Berlinu in Rotterdamu. Pri delu uporablja različne metode, tehnologije in materiale. Posmehuje se sodobni naklonjenosti digitalnemu življenju in preizprašuje globalno težnjo po kiborgizaciji. Njegove projekte pogosto opisujejo kot tehnološke intervencije, naj gre za strojna, programska ali konceptualna dela. Njegova najbolj znana novejša dela so mehanski spletni strežnik, do katerega je mogoče dostopati prek spleta (“m/e/m/e 2.0”, 2009), Linuxova distribucija, ki združuje in preizprašuje koncepta Turingovih strojev in singularnosti (“RE:buntu”, 2009), instalacija s človeškimi lutkami, ki ločuje telo in zavest svojih uporabnikov (“Master/slave”, 2007). V zadnjem času je Danja Vasiliev najbolj naklonjen mrežni in spletni tehnologiji, zlasti v delu Network as the New World. Trenutno razvija več naprav, ki bodo postale nova orodja za digitalne intervencije. Več: http://k0a1a.net/

Vse več bralcev medijskih vsebin je izredno zaskrbljenih nad stanjem poročanja v Slovenskih medijih. Sistem Newstweek je lahko dober ventil za sproščanje frustracije nad medijskimi vsebinami. Vabimo vse interesente, da aktivno posežete v vsebine spletnih medijev z obiskom Projektnega prostor Aksioma.

Več informacij: http://vimeo.com/23075736

Vir: http://www.aksioma.org/

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s