Potrošništvo in mladi

Ob priliki projekcije dokumentarnega filma »Češke sanje«, smo se leta 2007 na mariborski Drugi gimnaziji na temo »Potrošništvo in mladi« pogovarjali z dr. Damjanom Mumelom, dr. Borisom Snojem (Ekonomsko-poslovna fakulteta), dr. Igorjem Krambergerjem, Mašo Šipek (Filozofska fakulteta), Vladom Vedlinom (Europark) in Natašo Rogino (Filozofska fakulteta).

Film »Češke sanje« je zabaven in provokativen pogled na posledice nebrzdanega potrošništva v postkomunistični družbi. Avtorja dokumentarca Vit Klusak in Filip Remunda sta si za svoje diplomsko delo zastavila svojevrstno potegavščino. Z reklamno kampanjo sta naplahtala ljudi, da se na obrobju mesta odpira nov trgovinski center. Potek kampanje in odzive ljudi sta zapisala na filmski trak.

Zgodbe, ki jih piše film so nam že dolgo znane tudi v Sloveniji. Skozi oko dokumentaristične kamere izgledajo stvari precej grozeče. Morebiti se na ta način bolj zavemo nevarnosti potrošniškega čredništva. Resda se ob posnetkih nasmejimo, nemalokrat celo nakrohotamo. Prav mogoče, da smo se smejali tudi pred časom, ko smo lahko v medijih gledali posnetke ljudi, ki od jutra čakajo in se prerivajo za cenejši hladilnik. Film pa gotovo ni bil smešen ljudem, ki so bili posneti. Dejstvo je, da film dobro izrisuje sled tragikomičnosti današnjega potrošniškega razmišljanja. Je to le potrošniška nenasitnost in nepremišljenost ali nujnost? Film ne ponuja odgovora, moramo si ga poiskati sami.

Svet in ljudje tega filma so še kako povezljivi s svetom in ljudmi pri nas. Tudi v Sloveniji lahko vedno pogosteje vidimo ljudi, ki se mendrajo pred vrati novoodprtih trgovin. Vzporednice se nedvomno vlečejo iz vzporednega prehajanja iz komunizma v kapitalizem. Naslov filma bi se tako brez pomisleka lahko glasil tudi »Slovenske sanje«.

Povezava: http://archive.org/details/PotronitvoInMladi

Vir: http://www.zofijini.net/predavanja_potrosnistvo.html

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s