Kako se v Mariboru prijemljejo »oblački«?

Pred časom smo pisali o stripovskih »oblačkih«, ki so se pojavili na ulicah Maribora in mimoidoče »vabili«, da jih popišejo.

Akcijo smo nekaj časa spremljali in sledili, ali se bodo Mariborčani odzvali na povabilo praznega stripovskega oblačka. Po pričakovanju odziv ni bil pretirano množičen, nekaj oglasnih in drugih sporočil pa je vendarle dobilo svoj komentar. Objavljamo nekaj primerov, ki smo jih lahko opazili med sprehodom po mestu.

Nova »sticker« akcija

Kot izpeljanko omenjenega »projekta« smo med tem začeli s svojo »sticker« akcijo. Na zapuščene in zanemarjene, pretežno občinske zgradbe, smo za primer nalepili nekaj praznih nalepk, na katere lahko dopišete svojo željo o vsebini konkretnega prostora.

Akcija je izpeljanka podobnih urbanih akcij, ki so v preteklosti uspešno služile kot priljubljen način javnega protesta in izražanja javnega mnenja v številnih mestih po svetu, na primer v opustošenem New Orleansu v ZDA. Tam je oblikovalka Candy Chang razvila projekt »I Wish This Was«  (Želim, da bi to bilo). O projektu je med drugim zapisala: »New Orleans je poln praznih objektov in ljudi, ki potrebujejo stvari. Tako sem se odločila, da bom naredila prazne nalepke, ki nam na preprosti način dajejo možnost povedati kaj si želimo v svojem okolju. Izpolnite jih in jih nalepite na zapuščene zgradbe ali kamorkoli drugam. Nalepke se da brez težav odstraniti, tako da ne poškodujejo lastnine. To je zabavno, preprosto orodje za državljane, da izrazijo svoje mnenje, ki lahko priča o upanju, sanjah in bogati domišljiji različnih skupnosti.«

Pripravili smo dve verziji nalepk, ki si jih lahko naložite na računalnik in jih natisnete kot nalepko, ter potem opremljeno s svojim sporočilom, nalepite na ustrezno mesto. Vabljeni k sodelovanju!

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s