Schick aber schädlich (2010)

Lepo, ampak škodljivo

Vedno znova je v oblačilih in čevljih mogoče najti sledi škodljivih snovi. Od glave do pet smo obdani s strupenimi substancami. Vzrok za to je v globalni trgovini, v velikih pritiskih na cene in v svetu mode, ki se izmika vsakršnemu državnemu nadzoru. V tem dokumentarnem filmu, so ustvarjalci sledili sledem strupov, ki jih najdemo v naših oblačilih in čevljih.

Najnovejše kavbojke, zapeljivo perilo in modni čevlji – številne modne trgovine nas privabljajo z lepimi oblačili in ugodnimi cenami. Vendar blišč vara. Pogosto se v tem tekstilu nahajajo tudi sporne kemikalije. Rita Lemoine si je privoščila par lepih novih čevljev in ni niti slutila, da je ta dragi model čevljev vseboval topilo dimetilfumarat (DMF). Utrpela je paralizo in po koži je dobila opekline. Sicer je DMF že od leta 2009 v Evropi prepovedan, vendar ni nadzora. Posebej pri čevljih, ki prihajajo iz Kitajske, je ta strup mogoče najti vedno znova.

Večina v Evropi prodanih oblačil pride iz Azije. Tam uporabljajo kemikalije, ki so pri nas tabu. Posebej v Bangladešu produkcija tekstila zahteva številne žrtve. Delavci ob uporabi strupov v tovarnah vedno znova umirajo. Krom, azobarvila, klor in druge substance so tam prosto dosegljive. Da se te kemikalije še vedno uporabljajo, lahko pri analizi kontejnerjev v hamburškem pristanišču ugotovi tudi kemik Thorsten Ollesch. Dve tretjini uvoženih kontejnerjev je obremenjenih s klor-organskimi substancami.

Tudi pri nas zaradi tega trpijo delavci v tekstilni branži. Frauke Driessen je desetletje zlagala kavbojke v eni od velikih modnih hiš. Nakar je zbolela. V njeni krvi so našli domnevno rakotvorno substanco diklormetan, ki se je dokazano nahajal tudi v prostorih tovarne. Frauke Driessen ni edini tak primer. Kavbojke se v glavnem obdeluje s klorom, s formaldehidom se ga oblikuje pri barvanju pa se vedno znova uporabljajo tudi najbolj poceni barvila. Ta so bila najdena tudi v krvi Julie Neumann. Delala je kot dekoratorka v eni od mednarodnih modnih hiš in zbolela za ledvično boleznijo.

Kako delujejo škodljive snovi na uporabnike, lahko samo slutimo. Koža je največji človekov organ. Ko se strupi iz oblačil z leti nalagajo v telesu, lahko sprožijo številne alergije, živčne bolezni in potencialno tudi raka.

Vir: http://www.arte.tv/de

Angleška različica (The Toxins Return):

 

2 comments

  1. Pingback: Prava cena mode | Oglaševanje na tehtnici
  2. Pingback: Hitra moda | Oglaševanje na tehtnici

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s