Resnica o športnih napitkih

V British Medical Journal so nedavno objavili prispevek z naslovom »The truth about sports drinks« (Resnica o športnih napitkih), ki razkriva prikrito sožitje med znanostjo, športom in trženjem. Prispevek so na kratko povzeli tudi nekateri slovenski mediji.  

Športi napitki so postali skorajda že obvezna oprema športnikov, saj naj bi blagodejno vplivali na telo ter uspešno preprečevali dehidracijo. Nova raziskava pa je razkrila prav nasprotno, da so učinki teh pijač lahko celo škodljivi. Prav tako so proizvajalci teh pijač denarno podpirali znanstvenike, ki so nato zagovarjali pitje športnih pijač.

Marketinška sporočila proizvajalcev in nasveti strokovnjakov športnike prepričujejo, naj pijejo tekočine, preden sploh postanejo žejni. Javnost in športniki so namreč bombardirani z nasveti, kdaj, kaj in kako naj pijejo med športnimi aktivnostmi, piše STA.

Hidriranost med športom nekoč ni imela velike vloge. Pred nekaj desetletji so maratoncem celo odsvetovali pretirano pitje tekočin, saj naj bi jih upočasnile. Debata o hidraciji med športom je glede na raziskavo, objavljeno v znanstveni reviji British Medical Journal, v ospredje prišla šele, ko so začele podjetja za proizvodnjo pijač sponzorirati znanstvenike, ki so razvili posebno znanstveno področje, namenjeno hidraciji. Znanstveniki pa so imeli vpliv na športne organizacije ter tudi splošno javnost.

Tako se je začel širiti strah pred dehidracijo in njenimi posledicami, ki je zagon dobil ob popularizaciji prostočasnega teka. To vedno večje tržišče so izkoristili proizvajalci športnih pijač. Prodaja teh pijač v Veliki Britaniji presega 330 milijonov evrov letno, tržišče v ZDA pa je bilo leta 2009 vredno dve milijardi evrov, potrošnja pa se iz leta v leto veča.

Za tem se skriva sožitje med znanostjo in trženjem. Proizvajalci športnih pijač, kot je npr. Gatorade, ki je od leta 2001 podružnica PepsiCo, so med drugim podpirali raziskave Avstralskega inštituta za šport in ameriškega Združenja atletskih trenerjev. Začelo se je širiti prepričanje o nevarnosti dehidracije in teza ničodstotne dehidriranosti, se pravi, da morajo športniki piti, kolikor lahko, da izboljšajo svoje zmogljivosti.

Glede na rezultate raziskave v British Medical Journal pa pitje pretiranih količin tekočin med športnimi aktivnostmi ni potrebno. Prav tako odsvetujejo pretirano uporabo športnih pijač, saj so visokokalorične in vsebujejo veliko sladkorja, ki prispeva k debelosti.

Zato raziskovalci pitje teh pijač priporočajo samo športnikom, ki potrebujejo dodatne kalorije, sladkorje in soli, rekreativni športniki in ljudje, ki niso preveč telesno aktivni, pa takšnih pijač ne potrebujejo, saj jim ob primerni prehrani teh snovi ne primanjkuje, je še razkrila raziskava.

Vir: http://m.delo.si/druzba/panorama/resnica-o-sportnih-napitkih.html

Izvirni članek:

»The truth about sports drinks«

http://www.bmj.com/content/345/bmj.e4737

Povzeto tudi na: http://www.rtvslovenija.si/znanost-in-tehnologija/razkrita-resnica-o-sportnih-pijacah/288094

Advertisements

One comment

  1. Boris

    Super članek! Kot vse stvari so tudi športne pijače stvar “common sensa”. Ob celodnevnem športanju je vsekakor pametno vmes popiti kak izotoničen napitek, da nadomestimo elektrolite. Pri enournem teku pa to ni potrebno,

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s