Evropska elektronska krama na nezakonitih odlagališčih v Afriko

Do leta 2020 v EU-ju 12 milijonov ton električnih in elektronskih odpadkov

Evropa na leto izdela devet milijonov ton elektronskih odpadkov, od tega so le tri reciklirane. Večina se izvozi v države tretjega sveta, zaradi česar bo Evropska komisija izdala strožjo direktivo.

Nova evropska zakonodaja bo zahtevala skrbnejši nadzor in pregled izvozne električne in elektronske opreme (EEE), kot so prenosni telefoni, računalniki in hladilniki, preden jih bodo izvozniki naložili na tovorne ladje. Prav tako bodo morali imeti ustrezno dokumentacijo o pošiljki, in sicer kot dokazilo, če bi oblasti domnevale, da pošiljka vsebuje nezakonite odpadke.

Količina e-odpadkov se povečuje
Evropa letno odvrže devet milijonov električnih in elektronskih odpadkov, le tri milijone ton pa je tudi dejansko recikliranih. Evropska komisija ocenjuje, da se bo količina t. i. e-odpadkov do leta 2020 povečala na 12 milijonov ton. Sicer pa bodo morale članice EU-ja glede na novo zakonodajo leta 2016 zbrati 45 odstotkov električne in elektronske opreme, leta 2019 pa 65 odstotkov.

Električna in elektronska oprema (EEE) je vsa tista oprema, ki je označena kot ‘rabljene dobrine’, ‘zasebne dobrine’, ‘za humanitarne namene’ in ‘za osebno uporabo’.

Izigravanje sistema
Nelegalni odvoz odpadne električne in elektronske opreme (WEEE) so resen problem. Številne nezakonite pošiljke so označene kot rabljena oprema, s čimer izvozniki prelisičijo evropsko zakonodajo o varstvu okolja. V nekaterih primerih iz hladilnika recimo odstranijo generator in se tako izognejo oznaki ‘ne vsebuje klorofluorokarbona (CFC)’.

Ko smo odprli določene zabojnike, smo našli veliko pošiljk, ki so bile označene kot rabljeno blago, dejansko pa je šlo za nedelujoče aparate, ki jih baselska konvencija označuje kot odpadni deli,” je dejal predstavnik Unepa za EUObserver.

Med nevarnimi odpadki so našli snovi, kot so živo srebro, kadmij, svinec, heksavalentni krom in poliklorirani bifenil (PCB), in ki so izjemno nevarne za zdravje ljudi, poleg tega pa onesnažujejo okolje.

Med največjimi kršiteljicami Velika Britanija, Francija in Nemčija
Okoljevarstveni program Združenih narodov (UNEP) je po dveh letih spremljanja tega področja izdal poročilo, v katerem ugotavlja, da so predvsem v pristaniščih v Amsterdamu, Antwerpnu in Veliki Britaniji našli največ kršiteljev, ki pošiljajo e-odpadke v Benin, Gano, Nigerijo, Slonokoščeno obalo in Liberijo.

Med največjimi kršiteljicami so Velika Britanija, Francija in Nemčija, med največjimi državami prejemnicami odpadne električne in elektronske opreme pa sta Nigerija in Gana. Preiskovalci so med marcem in julijem 2010 odkrili kar 176 zabojnikov z odpadnimi električnimi in elektronskimi napravami, ki so prišli v Nigerijo z oznako EEE. Med njimi je bilo kar 75 odstotkov vseh iz Evrope, večina iz britanskega pristanišča Felixtowe.

K. Š.

Vir: http://www.rtvslo.si/evropska-unija/evropska-elektronska-krama-na-nezakonitih-odlagaliscih-v-afriko/289409

Napotila
https://tehtnica.wordpress.com/2012/05/06/zamolcana-zgodba-o-nacrtnem-zastaranju/
https://tehtnica.wordpress.com/2012/06/06/manifest-popravljanja/

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s