Logične zmote in napake v oglaševanju 3 – Napačna sled

Druga imena: »red herring« (angl.).

Tip argumenta: zmota iz nerelevance; sprememba teme.

Opis: Zmoto »napačne sledi« zagrešimo takrat, ko skušamo nasprotnika odvrniti od njegovega argumenta s pomočjo vpeljevanja nove teme, ki z argumentom nima nobene zveze. Osnovna ideja je zmagati v razpravi s preusmerjanjem pozornosti poslušalca s sogovornikovega argumenta, ki bi ga praviloma težko ovrgli z uporabo legitimnih logičnih metod, na predmet, ki za argument ni relevanten. Takšno sklepanje je napačno, saj zgolj menjava teme ne šteje kot argument zoper neko trditev. Ime zmote »napačna sled«, ki se v angl. glasi »red herring« ali prekajeni slanik, izvira iz lova na lisice, kjer so s pomočjo prekajenega slanika, ki je rdeče barve in značilno močnega vonja, skušali speljati pse na napačno sled. In tako kot naj bi lovci s prekajenim slanikom odvrnili pse od pokončanja lisice, naj bi tudi mi s spremembo teme našemu nasprotniku odvzeli možnost, da dokaže svoj sklep. Takšni argumenti so retorične naprave, ki avtorjem s tem, ko zapletejo razpravo, pomagajo skriti lastne slabosti in se izmuzniti odkritemu boju z nasprotnikom.

Primer:

Ne razumem, zakaj opozicijski poslanci bentijo nad predlogom nove davčne zakonodaje. Sami so bili na oblasti 12 let, pa jim je ni uspelo reformirati tako, da bi bila enostavna in učinkovita. Da ne bi našteval še drugih napak, ki so jih naredili v času svoje vladavine, kot je recimo nakup zloglasnega »falcona«, luksuznega vladnega letala, ki je dodobra poglobil proračunsko luknjo.

V tem primeru nastopi zmota »napačne sledi«, saj je obravnavana tema ustreznost novega predloga davčne zakonodaje, ne pa napake, ki jih je v obdobju, ko je bila na oblasti, storila sedanja opozicija. Slednje je v tem argumentu »prekajeni slanik«, trditev, ki naj bi nas odvrnila od razprave o spornem vprašanju z namenom, da ne bi dobili priložnosti dokazati naših trditev, kar bi nasprotnikom omogočilo lahko zmago.

Splošno obliko zmote lahko ponazorimo takole:

Ne vem, zakaj bi nas morala zaradi tega, ker so mogoče nekateri izmed policistov podkupljeni, boleti glava. Obstajajo namreč tudi, npr., podkupljeni politiki in celo podkupljeni duhovniki. Da ne omenjam tega, da je veliko policajev poštenih. Tako moramo na korupcijo vedno gledati iz različnih zornih kotov.

(Namesto, da bi razpravljali o koruptivni policiji, debatiramo o sferah življenja, kjer se še pojavlja podkupovanje, in o tem, kako bi morali razumeti korupcijo.)

1. Tema A je predmet spora.

2. Vpeljana je tema B pod lažno krinko relevantnosti za temo A.

3. Tema A je opuščena.

(Tema A je podkupovanje v policiji, tema B pa podkupovanje v drugih poklicih in pravilen odnos do njega.)

»Napačna sled« in tudi nevednost o zavrnitvi sta pogosta načina sklepanja v politiki, kjer se namesto z analizo logične zgradbe argumentov poslušalci zadovoljijo s poslušanjem besedičenja o argumentih, podkrepljenim z uporabo čustvenega jezika in sklicevanjem na javno mnenje, ki avtorju pomaga odvrniti občinstvo od obravnavane teme. »Napačna sled« in

ignoratio elenchi se razlikujeta v tem, da »red herring« vključuje vpeljavo novih premis, s katerimi želimo sogovornika zgolj odvrniti od obravnavane teme, medtem ko nevednost o zavrnitvi pomeni, da premise sicer podpirajo sklep, vendar ne tistega, ki je izpeljan.

Primeri iz oglaševanja

Eat all you want

Jeste lahko kolikor hočete, pa boste še vedno shujšali. In če to ne bi bilo res, tega ne bi mogli povedati na televiziji. O čem že govorimo?

Lexus “Moments” commercial – The Pursuit of Perfection

Kako je želja za popolnim avtomobilom povezana z različnimi trenutki v življenju?

Dober primer najdemo tudi v humoristični seriji South Park. Primer je postal znan kot Chewbacca Defense.

Viri:
Gula, R. J. (2002). Nonsense: A Handbook of Logical Fallacies. Mount Jackson: Axios Press. 2002.
Walton, D. (2004). Relevance in Argumentation. Mahwah: Lawrence Erlbaum Associates.
Bowell, T., Kemp, G. (2002). Critical Thinking: A Concise Guide. London: Routledge.
And Now Congress Pauses for a Word from Its Sponsor
http://www.figarospeech.com/it-figures/2006/3/19/and-now-congress-pauses-for-a-word-from-its-sponsor.html
http://www.fallacyfiles.org/redherrf.html
http://www.nizkor.org/features/fallacies/red-herring.html
Chewbacca Defense.
http://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Main/ChewbaccaDefense

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s