Demokratična tveganja digitalne družbe – poblagovljanje interneta

Simon Delakorda iz Inštituta za elektronsko participacijo na kratko predstavlja problematiko poblagovljenja interneta. Zaskrbljujočega trenda, ki našo digitalno komunikacijo vse bolj spreminja v še en »shopping center«.     

Poblagovljanje interneta predstavlja drugo področje demokratičnih tveganj, ki problematizira tako ekonomski determinizem uporabe tehnologij za akumulacijo kapitala (Poster 1995), kot tudi krepitev že obstoječih družbenih struktur, norm in praks v družbi spektakla (Debord 2008). Slednje se kaže na področju političnega marketinga na internetu, kjer se politiki z načrtnim oblikovanjem javne podobe prodajajo kot blago, državljani pa so razumljeni kot potrošniki njihovih političnih sporočil (Thornton 2002, 34), ter na področju e-uprave, ki opredeljuje državljane kot potrošnike in stranke, državne ustanove in uradnike kot prodajalce in politiko kot trg (Margolis in drugi 2009, 65).

Poblagovljenje politike in družbe v fizičnem svetu se širi v politiko na internetu kot preslikava tržnih kategorij, kar raziskovalci opisujejo s pojmi, kot sta infokracija (Van der Donk in drugi 1995, 5) oz. dezinformkracija (Rheingold 2000, 295). Politične posledice poblagovljanja interneta naj bi vodile v poblagovljenje javne sfere prek zamenjave javnih razprav z oglaševalskimi vsebinami (Rheingold 2000, 299), iluzijo participacije, ki spodbuja državljane k nekritičnemu prepričanju, da se uresničujejo njihove demokratične pravice (Dahlgren, 1995, 66), prevlado poslovnih interesov in individualizirane izraznosti nad demokratičnimi interesi družbe (Samoriski 2000) ter zmanjševanje aktivne participacije zaradi preusmerjene pozornosti na zabavne vsebine, kot so igranje računalniških iger, gledanje televizije in spletno nakupovanje (Putnam 2000, 221).

Avtor: mag. Simon Delakorda

Vir: http://www.inepa.si/component/content/article/34-novice-institut-za-elektronsko-participacijo/166-demokraticna-tveganja-poblagovljanje-interneta.html

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s