Christopher Lasch – Kultura narcisizma

Ameriško življenje v času zmanjšanih pričakovanj

Nedavno je pri založbi Mladinska knjiga izšel slovenski prevod klasike Christopherja Lascha, »Kultura narcisizma«, ki nam ima veliko zanimivega povedati tudi o današnji »potrošniški« družbi.

Samo Rugelj je v »Bukli« takole povzel nekaj osnovnih podatkov o knjigi:

»Najbolj znano delo Christopherja Lascha (1932–1994), ameriškega zgodovinarja in družboslovca, je sicer izšlo že pred dobrimi tridesetimi leti (1979), a se bere tako aktualno, kot bi bilo napisano danes. Lasch v njem analizira povojno ameriško družbo, ki se je ob zvišanem standardu ter gospodarskem premiku iz proizvodnje proti storitvam neogibno nagnila v potrošništvo in se potem začela ukvarjati izključno s seboj, kar je v nadaljevanju pripeljalo do narcistične, vase zagledane osebnostne strukture mladega prebivalstva, ki je imela za posledico izmikanje dotedanjim tradicionalnim vrednotam, torej opuščanje klasičnih partnerskih razmerij, odvračanje od religije, strah pred staranjem, širjenje intelektualne otopelosti, razvrednotenje športa v spektakelsko funkcijo, permisivno vzgojo, slabljenje avtoritete itn. Vsemu skupaj pa se je seveda najbolje prilagodila zabavna industrija s svojo glasbeno, televizijsko in filmsko produkcijo, ki je bila namenjena vse bolj adolescentnemu in nezahtevnemu občinstvu (za večino ameriških filmov tako velja, da so namenjeni najstnikom moškega spola). Ameriški družbeni trendi so se nekaj desetletij pozneje razlezli tudi do nas, kar priča o tem, da Lasch s svojimi tezami ni zadel samo ameriškega, temveč sodobno človeško bistvo.«

Vir: http://www.bukla.si/?action=books&book_id=14692

»Kultura narcisizma govori o narcisizmu kot novem psihološkem in družbenem fenomenu in o narcisistični kulturi, ki podpira in generira ta fenomen.

(…) Lasch je knjigo sprva namenil predvsem ameriškemu občinstvu in ameriški kulturi, a se je kmalu pokazalo, da so se v njegovih ugotovitvah in svarilih prepoznali še marsikje drugje, predvsem v zahodnih družbah.

Pravzaprav je enako zanimiva in pomenljiva tako Lascheva knjiga kot tudi odmevi, ki jih je sprožila. (…) Zdi se, kot da je knjiga nagovarjala neka tiha pričakovanja in prav tako strahove senzibilizirane javnosti.«

Iz spremne besede Mirjane Nastran Ule

Christopher Lasch (1932-1994) je bil nedvomno eden vodilnih ameriških intelektualcev in družbenih kritikov, ki je zaznamoval obdobje od šestdesetih do devetdesetih let prejšnjega stoletja. O njegovih teorijah še danes razpravljajo številni misleci, z njimi se ukvarjal tudi Slavoj Žižek.

Vir:  http://www.emka.si/kultura-narcisizma/PR/1205854,11523

Napotili:
Mirjana Nastran Ule o knjigi na radiu Slovenija
http://tvslo.si/predvajaj/christopher-lasch-kultura-narcisizma/ava2.144672328/
Patološki narcis kot družbeno nujna forma subjektivnost (Slavoj Žižek) (PDF)
http://dk.fdv.uni-lj.si/dr/dr2Zizek.PDF

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s