Porabljeno – v trebuhu zveri (2011)

»Consumed: The Human Experience« aka »Consumed: Inside the Belly of the Beast« je kratki dokumentarni film, pripovedovan iz osebne perspektive režiserja, ki o moderni kulturi potrošništva spregovori iz perspektive evolucijske psihologije in tako preučuje vpliv potrošništva na ljudi. Na ta način film pokaže, kako smo prispeli do točke, kjer smo danes. Osredotoča se na pretirano potrošnjo našega planeta, na osebne, družbene in skupnostne posledice potrošništva ter preiskuje določene alternative.

Ljudje smo se skozi evolucijo razvili z nekaj osnovnimi cilji: kako preživeti, kako najti partnerja za razmnoževanje in kako si pridobiti družbeni ugled – prestiž. Potrošništvo se je vzpostavilo kot nekaj, kar zapolnjuje določne tovrstne potrebe. Problem preživetje smo v zahodnih deželah praktično rešili, smo pa zato izgubili medsebojni stik in stik s fizičnim svetom. Svoj družbeni položaj v veliki meri ocenjujemo z materialnim bogastvom, veliko naših potreb izražamo v ekonomskih terminih -, to kar trošimo je povsem prevzelo našo percepcijo in naše socialne mreže. Na žalost je to tisto, kar na videz zapolnjuje naše potrebe. Postali smo zasvojeni s stimulacijo, ki pa nam ne more dati pravega smisla. Socialni status in težnja po prestižu je igra z ničelno vsoto.

Vsi smo se nalezli te čudne mentalne bolezni, ki se imenuje potrošništvo. Nenehno nam ponavljajo, da je naša sreča odvisna od tega, kar posedujemo in koliko zapravimo. Ampak to ne drži – ob vsej potrošnji nismo nič bolj srečni, kot brez nje. Smo pa veliko na slabšem kar se tiče njenih negativnih fizičnih in psiholoških vplivov.  Naš um je nenehno v stanju pričakovanja zadovoljitve, ki nikoli ne bo potešena. Marketing je velika industrija, ki nas želi subtilno prepričati, da je to kar si želimo, to kar potrebujemo.

Če je potrošništvo vgrajeno v našo naravo, ni veliko upanja za kakšno spremembo. Za to moramo nekako zaobiti mentaliteto, ki je usmerjena v kratkoročne cilje. Mogoče bomo to fazo preprosto prerasli, a iz evolucijskega gledišča lahko to traja nekoliko predolgo. Alastair McIntosh meni, da smo na neizbežni točki evolucije, ki jo bomo slednjič prerasli. V projektu »Dark Mountain Project«, v katerem sodeluje, se tako osredotočajo na svet po neizbežnem kolapsu civilizacije in kako v njem preživeti. Prišli smo do točke, ko planet kot celota troši toliko, kot bi imeli na voljo tri planete enake velikosti. Čas je torej, da pri potrošnji stopimo korak nazaj.

“Najpomembnejše v življenju ni biti srečen, marveč živ.”

Erich Fromm, nemški psiholog, filozof in sociolog

Povezava: http://archive.org/details/Consumed-TheHumanExperience

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s