»Kritična pismenost«!

MISC INFOPEKA, Pekarna-magdalenske mreže je za vse tiste, ki si prizadevate pri mladih razvijati kritičnost v odnosu do informacij, sporočil in tekstov, ki poskušajo usmerjati njihova življenja ali jih mladi ustvarjajo sami, na podlagi izkušenj iz delavnic kritične pismenosti za mlade in mladinske delavce, ki jih izvaja zadnja leta, pripravila istoimensko spletno stran.

Kritična pismenost je koncept, ki pismenosti, kot referenci za branje in ustvarjanje tekstov, dodaja kritičnost kot eksplicitno etično in politično dimenzijo. Iz zavedanja, da je jezik in dostop do informacij in znanja, ena ključnih osi vzpostavljanja razmerij moči v družbi po kateri se izvaja dominacija, izključevanje in nasilje v družbi, je kritičnost prepoznana kot etični in politični imperativ, usmerjen v pravično sobivanje.

Zanima nas kritičnost, ki jo odlikuje etična občutljivost in odgovornost do sočloveka, živali in narave, predvsem pa ne le da mislimo, ampak tudi delujemo tako, da svet spreminjamo na boljše.

Glede na prevladujoče trende na področju dela z mladimi (apolitičnost, novodobna duhovnost, pozivanje k tekmovalnosti in konkurenčnosti, trženje samega sebe…), se nam namreč zdi nujno potrebno ustvarjati programe, ki bodo mlade vzgajali v družbenopravičnostno misleče posameznice in posameznike, ustvarjalce kritične in artikulirane civilne družbe.

Spletna stran se nahaja na spletni povezavi: www.kriticnapismenost.org.

Vir: MISC INFOPEKA, Pekarna-magdalenske mreže

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s