Taste the Waste aka Frisch auf den Müll aka Okus zavrženega (2010)

Večina ljudi se niti ne zaveda, koliko hrane gre v smeti. Velika Britanija je prva zbrala natančne podatke: vsako leto uničijo 15 milijonov ton hrane, od tega 484 milijonov neodprtih jogurtov, 1,6 milijarde jabolk in 2,6 milijarde rezin kruha. Zakaj kljub skoraj milijardi stradajočih,  proizvajamo vedno več tovrstnih smeti? Skozi pripoved se nam razkriva kruta realnost živilske industrije. V Nemčiji v smeteh na leto pristane okoli 20 milijonov ton živil, kar predstavlja količino nepredstavljivih dimenzij. To je druga stran globalne in konkurenčnemu boju za trge podrejene živilske industrije in politike, ki pred okusom in hranilno vrednostjo daje prednost obliki, barvi in velikosti živil. To je seveda tudi problem blaginje. V revnih državah je komaj kaj zavržene hrane. V južnih državah Afrike posameznik na leto zavrže samo 6 kilogramov hrane. Za primerjavo v Švici posameznik zavrže približno 100 kilogramov, v ZDA pa 115 kilogramov živil na leto.

Skozi produkcijsko verigo živil je veliko točk, na katerih nastajajo odpadki. Pri proizvodnji hrane, pri transportu, pri skladiščenju, pri nadaljnji obdelavi, v trgovinah in končno tudi pri uporabnikih. Veliko živil ne pride niti do predelave. 20% evropskih poljščin je iz verige odstranjeno takoj ob spravilu, ker ne ustrezajo zakonskim normam ali določenim estetskim idealom. Na koncu verige kar 56% vsega pridelanega sadja in zelenjave ne pride do uporabnika, ampak je pred tem v procesu uničeno. Izdelki iz žit imajo velike izgube pri pakiranju in predelavi, kot tudi pri uporabnikih, saj v naših domovih konča približno četrtina vsega užitnega peciva v smeteh namesto na krožniku.

V dokumentarnem filmu »Frisch auf den Müll« strokovnjaki iščejo rešitve za prihodnost. Če bi zmanjšali količino odpadkov za polovico, bi imelo to na podnebje enak učinek, kot če bi odstranili iz prometa vsako četrto vozilo. Obenem bi se zaradi manjšega povpraševanja znižale cene hrane in lakote bi bilo manj.

Napotilo
http://tastethewaste.com/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s