Greenpeace: ZARA ima umazano majhno skrivnost

Organizacija Greenpeace opozarja, da so v oblačilih blagovnih znamk ZARA, Calvin Klein in Levi’s odkrili kemične snovi, ki povzročajo raka in hormonske spremembe v telesu.

Nevladna okoljevarstvena organizacija Greenpeace je analizirala 141 kosov oblačil dvajsetih različnih proizvajalcev v 29 državah na vseh svetovnih območjih. V zajetem vzorcu so bile hlače, majice, obleke in spodnje perilo, ki jih izdelujejo na Kitajskem.

Preiskave v neodvisnih laboratorijih so pri nekaterih potrdile vsebnost visokih ravni strupenih ftalatov in barv z rakotvornimi amini. V kar dveh tretjinah oblačil so potrdili vsebnost nonilfenol etoksilatov (NPE). Zaznali so tudi druge potencialno nevarne industrijske kemikalije.

NPE je kemikalija, ki se razgradi v nonilfenol, ta pa ima toksične značilnosti, ki med drugim negativno vplivajo na hormone. Kot opozarjajo v Greenpeaceu, so lahko škodljive tudi zakonsko dovoljene, na videz majhne, a kumulativne količine substanc, kot so NPE, v posameznih kosih oblačil.

Za okolje nevarno je tudi pranje teh oblačil

Greenpeace prav tako opozarja, da tako izdelava kot pranje teh oblačil prispevata k strupenemu onesnaževanju vode po vsem svetu. Velike modne hiše opozarjajo, da so svetovni akterji in kot taki imajo možnost, da si prizadevajo za izločitev nevarnih substanc iz celotnih proizvodnih linij ter za pozitivne spremembe skozi vso dobavno verigo.

Spremembe so možne

Na svoji spletni strani okoljevarstvena organizacija opozarja, da je moda, ki ni nevarna za okolje ali človeka, še kako izvedljiva. Kot primer navaja veliki modni znamki H & M ter Marks and Spencer, ki sta se že zavezali k bolj ekološki obdelavi oblačil, “za zdaj pa ZARA, ki je največji svetovni trgovec, ostaja tiho”.

K. Š.

Vir: http://www.rtvslo.si/zdravje/greenpeace-zara-ima-umazano-majhno-skrivnost/296311

Napotilo
http://www.greenpeace.org/international/en/campaigns/toxics/water/detox/zara/?utm_source=gpi&utm_medium=lightbox1&utm_campaign=zara&utm_term=woman

Advertisements

2 comments

  1. Pingback: Prava cena mode | Oglaševanje na tehtnici
  2. Pingback: Hitra moda | Oglaševanje na tehtnici

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s