Nakupujemo, da odvržemo (2011)

Dokumentarni film »Kaufen für die Müllhalde« ponuja kritičen pogled na nastanek današnje potrošniške družbe. Pojasnjuje kaj je to »načrtno zastaranje« in kako je preko tega šele mogoča naša velika (gospodarska) rast. Toda neskončna rast na končnem planetu ni mogoča. Tako film proti koncu pokaže tudi na nekatere alternative in poti rešitve, ki nam bodo, upajmo, nekega dne pomagali iz te dileme.

Pri mnogih izdelkih je obraba vnaprej programirana. Naj bo to žarnica, računalnik ali mobilni telefon, stranka pokvarjene naprave ne more popraviti, ampak jo mora odvreči in kupiti novo. Tovrstna namerna in omejena uporaba izdelka se imenuje »načrtovano zastaranje«.

Že leta 1928 je neki reklamni časopis neposredno zapisal: »Izdelek, ki se ne obrabi, je tragedija za gospodarstvo.«

Dokumentarec na podlagi več kot 3-letnega raziskovanja pripoveduje zgodbo o »načrtnem zastaranju«, ki se začne se v 1920-ih z oblikovanjem posebnega kartela, ki je poskrbel za omejitev življenjske dobe žarnic, in slednjič dokončno prevladalo v 1950-ih, s pojavom potrošniške družbe.

Danes si številni potrošniki želijo izstopiti iz tega sistema. Kot primer uničujočih okoljskih posledic, dokumentarni film prikaže ogromna odlagališča elektronskih odpadkov v ganski prestolnici Akri. Ob tem neprizanesljivem prikazu »vrzi stran« družbe, režiserka Cosima Dannoritzer pokaže tudi na možne rešitve v razvoju alternativnih načinov proizvodnje. Vse številnejši so namreč pozivi, da se mora tehnologija spomniti svojega temeljnega poslanstva, ki je v tem, da olajšuje vsakdanje življenj brez, da pri tem sočasno opustoši planet.

Napotilo
Zamolčana zgodba o načrtnem zastaranju
http://www.zofijini.net/ekologija_zastaranje.html

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s