Nevarne kemikalije v oblačilih priznanih blagovnih znamk

Okoljevarstvena organizacija Greenpeace je tudi letos opravila raziskavo o prisotnosti nevarnih kemikalij v oblačilih. V razširjeni raziskavi so pod lupo vzeli dvajset svetovno znanih proizvajalcev oblačil

Prisotnost nevarnih kemikalij so ugotavljali v 141 kosih oblačil, ki so jih kupili v 29 državah in regijah po svetu pri pooblaščenih trgovcih. Vzorec je obsegal oblačila za moške, ženske in otroke, kavbojke, hlače iz drugih materialov, majice, obleke in spodnje perilo iz različnih – umetnih in naravnih – vlaken. Pri 31 vzorcih, ki so bili potiskani, so ugotavljali tudi prisotnost ftalatov.

Skrb zbujajoči rezultati

Tudi letos so ugotavljali prisotnost nevarnih kemikalij nonylphenolethoxylate (NPE), odkrili so jih v kar 89 oblačilih, ki so jih testirali (v koncentracijah od 1 pa kar do 45.000 ppm – iz angleškega parts-per million; pomeni razmerje med količino izbrane snovi v primerjavi s celotno količino zmesi ali raztopine in je podoben masnemu deležu). V petini vzorcev je bila koncentracija NPE višja od 100 ppm. Oblačila z najvišjo koncentracijo NPE (več kot 1000 ppm) so bila znamk C&A, Calvin Klein, Zara, Jack & Jones in Marks & Spencer (po en vzorec), Metersbonwe, Levi’s (po dva), Mango (trije vzorci). NPE so kemikalije, ki jih uporabljajo v tekstilni proizvodnji. Tudi če je odpadna voda, ki vsebuje NPE, obdelana, to le pospeši preobrazbo v škodljive NP-je. Uporaba NP in NPE pri izdelavi oblačil je prepovedana v EU, podobne prepovedi veljajo tudi v ZDA in Kanadi. V EU izpusti NP in NPE zaradi pranja tekstilnih izdelkov, ki jih uvažajo iz držav zunaj EU, predstavljajo največji vir teh kemikalij, ki se v določenih primerih izlivajo v objekte za obdelavo odpadnih voda oziroma komunalne čistilne naprave odpadnih voda. Prav vseh 31 vzorcev s potiskom je vsebovalo ftalate, štirje v posebno visokih koncentracijah. Izmed teh sta bila dva znamke Tommy Hilfiger (kar 37,6 in 20 odstotkov koncentracije glede na težo oblačila), eden pa znamke Armani (23,3 odstotka glede na težo oblačila). Prisotnost azo barvil, ki vsebujejo rakotvorne amine, so odkrili v dveh kosih oblačil znamke Zara. Kot so zapisali pri Greenpeaceu, “je bila koncentracija azo barvil v teh dveh izdelkih sicer v mejah dovoljenega, vendar je po njihovem mnenju kakršnakoli prisotnost azo barvil pri oblačilih nedopustna”.

Pohvale Pumi in graje Gapu

Sicer so pri Greenpeaceu pohvalili nekaj proizvajalcev, ki so v zadnjih letih storili očiten napredek na področju zmanjševanja uporabe strupenih kemikalij v oblačilih. Med te sodijo Puma, Nike, Adidas, Li Ning, H&M in C&A ter Marks & Spencer. Greenpeace pa opozarja, da mora biti njihova angažiranost na tem področju še večja. Obljube so, napredka ni. V to skupino so uvrstili podjetja, ki se sicer na papirju zavzemajo za zmanjševanje oziroma odpravo kemikalij, a očitnega napredka ni bilo. Sem sodijo G-Star Raw, Jack Wolfskin in Levis. Od besed k dejanjem, jih pozivajo okoljevarstveniki. V skupino graj so uvrstili podjetja, ki imajo politiko neuporabe oz. zmanjševanja uporabe nevarnih kemikalij v njihovih izdelkih, a na tem področju niso storila ničesar konkretnega. Sem so uvrstili podjetja Zara, PVH (Calvin Klein, Tommy Hilfiger), Mango in Gap. Še slabši so po mnenju Greenpeacea Esprit, Metersbonwe in Victorias Secret, ki se ne trudijo niti na papirju.

Sanja Verovnik

Objavljeno v Večeru, v ponedeljek, 10.12.2012

Vir: http://web.vecer.com/portali/vecer/v1/default.asp?kaj=3&id=2012121005860554

Advertisements

2 comments

  1. Pingback: Prava cena mode | Oglaševanje na tehtnici
  2. Pingback: Hitra moda | Oglaševanje na tehtnici

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s