V tranziciji

Gibanje tranzicije je povezovalna ideja številnih skupnosti po svetu, ki se na kreativen, domiseln in zabaven način odzivajo na energetsko in klimatsko krizo ter ekonomsko nestabilnost. Zadali so si nalogo, da svojo lokalno ekonomijo in skupnost spremenijo na način, da bo bolj odporna na prihajajoče izzive in krize. Skupaj so izoblikovali pozitivno, na rešitve usmerjeno in samoniklo gibanje.

Naloga tranzicijske mreže je, da navdihuje, opogumlja, povezuje, podpira in usposablja skupnosti, ki se samoorganizirajo po tranzicijskem modelu, ki spodbuja ustanavljanje iniciativ, da gradijo na odpornosti in zmanjševanju CO2 izpustov.

Tranzicijska mreža oziroma tranzicijska gibanja so znana tudi kot Tranzicijska mesta in označujejo tista okolja in socialna gibanja, ki so deloma zasnovana na principih permakuture, ki jo je v knjigi »Permaculture, a Designers Manual«, ki je bila izvirno objavljena leta 1988, predstavil Bill Mollison. Ideja se je utrdila s knjigo Davida Holmgrena iz leta 2003 z naslovom »Permaculture: Principles and Pathways Beyond Sustainability«. Tam opisane tehnike so bile vključene v študijski projekt, ki ga je Rob Hopkins, učitelj na področju permakulture, izvajal  na Irskem. Po začetku v Kinsaleu na Irskem se je projekt preselil v Totnes, čudovito priobalno mestece, ki leži na jugozahodu Anglije, kjer sta Rob Hopkins in Naresh Giangrande razvijala koncept med leti 2005 in 2006. Gibanje je pionirski primer socio-ekonomske lokalizacije. Leta 2007 je bila v Veliki Britaniji ustanovljena dobrodelna organizacija »Tranzicijska mreža«, ki od takrat po vsem svetu skrbi za povezovanje in nudi potrebno pomoč skupnostim, ki se odločijo za to pot.

Tranzicijske iniciative so kmalu vzniknile po vsem svetu: Avstraliji, Kanadi, Angliji, Nemčiji, na Irskem, v Italiji, na Nizozemskem, Novi Zelandiji, Škotskem, Južni Afriki, Španiji, na Švedskem, v ZDA itd, nekaj poskusov na tem področju pa lahko beležimo tudi že pri nas.

Tranzicijska mreža izdaja tudi številne uporabne priročnike s področja pridelave hrane, sodelovanja z lokalnimi oblastmi, trajnostnega gospodarjenja, domače pridelave energije, lokalnega denarja itd.

»In Transition 1.0« (2009) (V tranziciji) je prvi od trenutno dveh filmov, ki širši svetovni javnosti predstavljata gibanje tranzicije. Posneli so ga tisti, ki o tem gibanju vedo največ, ti, ki v tem gibanju delujejo.

V filmu lahko spremljamo zgodbe o skupnostih, ki ustvarjajo svoje lastne lokalne valute, vzpostavljajo svoje lastne prostore za srečevanja, sadijo drevesa, gojijo hrano, slavijo lokalno pridelavo, skrbijo za druge, si delijo dobrine in skrb. Vidimo lahko sosede, ki si delijo zemljo s tistimi, ki je nimajo in lokalne oblasti, ki prevzemajo nekatere ideale lokalnega gibanja.  Spoznamo lahko razširjenost tega rastočega gibanja. To je zgodba o upanju in je hkrati poziv k akciji.

In Transition 2.0
http://www.intransitionmovie.com/

Napotila
http://www.transitionnetwork.org/
http://zofijinitv.wordpress.com/2013/01/07/in-transition-1-0/
http://www.transitiontowntotnes.org/
http://en.wikipedia.org/wiki/Transition_Towns
Prilagoditev ali smrt, drugega nam ne preostane
http://www.delo.si/zgodbe/sobotnapriloga/prilagoditev-ali-smrt-drugega-nam-ne-preostane.html
Zeleni denar, ki ne bo več sveta vladar
http://www.primorske.si/Priloge/Sobota/Zeleni-denar-ki-ne-bo-vec-sveta-vladar.aspx

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s