Apple tožijo zaradi načrtnega zastaranja iPada 3

Lanskega oktobra so bili nekateri uporabniki precej razburjeni, ko je Apple, le sedem mesecev po prejšnjem modelu, predstavil novo, četrto generacijo svojega iPada. Zdaj je brazilski inštitut IBDI vložil tožbo zoper Apple, ker bi naj po njihovem mnenju hitra najava nove generacije iPada z retina zaslonom, za iPad 3 pomenila »načrtno zastaranje«.

Brazilski »Jornal do Comerciao« piše, da IBDI meni, da bi Apple lahko tehnološke posodobitve iPada 4 implementiral že v iPad 3. Ker tega ni storil, menijo, da je Appl izvedel nepošteno poslovno prakso. Če bi Apple na sodišču izgubil, lahko uporabniki iPada 3 v Braziliji pričakujejo odškodnino.

»Potrošniki so menili, da kupujejo najboljšo tablico tisti hip, pri tem pa niso vedeli, da je bila to v tistem trenutku že zastarela različica,« je povedal odvetnik IBDIja Sergio Palomares.

Tako imenovani »The New iPad« (iPad 3) in iPad z retina zaslonom (iPad 4) se razlikujeta v treh karakteristikah.

Aktualna generacija tablice vsebuje A6X procesor v primerjavi z A5X procesorjem, ki je poganjal tretjo generacijo iPada. iPad 4 prav tako vključuje FaceTime HD kamero, prejšnji model je vključeval VGA videofon kamero in končno, iPad 4 vključuje nov priključek za osvetlitev, iPad 3 je vključeval le 30-pinski priključek.

Prav tako je treba opozoriti, da so kupci iPada 3, ki so kupili tablico v 30 dneh po najavi iPada 4, le tega lahko vrnili. Nekateri trgovci so to politiko obdržali še dlje.

Projekt »Story of Stuff«, ki primer izpostavlja na svoji Facebook strani, je ob tem izpostavil citat Robina iz Vancouvra: »Če bi vse družbe tožili zaradi tega, ker se njihovi izdelki pokvarijo in je ceneje in manj dela, če kupimo novega namesto, da bi popravili starega, bi na naših smetiščih imeli veliko manj smeti!«

Bryan M. Wolfe

Vir: http://mashable.com/2013/02/21/apple-sued-ipad-3-brazil/

Več na: https://tehtnica.wordpress.com/2012/05/06/zamolcana-zgodba-o-nacrtnem-zastaranju/ in https://tehtnica.wordpress.com/2012/12/08/nakupujemo-da-odvrzemo-2011/

Advertisements

2 comments

  1. Marjana

    Meh Apple, večji so bolj so zlobni in škodljivi za digitalno svobodo. Da ne omenjamo kako slabo ravnajo z delavci v svojih delovnih taboriščih. Me je kar sram priznat da sem bila tudi jaz nekoč zaslepljena z njihovo propagando. Njihovih produktov nikoli več ne kupim, takega digitalnega totalitarizma kot ga zganja Apple ne bom več podpirala. Več informacij pa tule: http://stallman.org/apple.html

  2. Pingback: Applove prelomljene obljube | Oglaševanje na tehtnici

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s