ZPS podpira sprejem Zakona o davku na sladkor in sladila v brezalkoholnih pijačah

Danes v Državnem zboru poteka nujna seja Odbora za zdravstvo na temo: problematika obdavčitve sladkih in sladkanih brezalkoholnih pijač z vidika zdravstva, na katero je bila povabljena tudi ZPS. Na ZPS so skrbno proučili predlog Zakona o davku na sladkor in sladila v brezalkoholnih pijačah, katerega sprejem podpirajo, saj številne raziskave, ki potekajo v državah, ki tovrstne obdavčitve že imajo, kažejo, da sistem deluje in ljudje kupujejo manj takih izdelkov.

ZPS predlaga, da se polovico sredstev, zbranih iz predlagane višje obdavčitve nameni za akcije osveščanja, spodbujanja in subvencioniranja zdravega načina življenja (politike javnega zdravja).

Na ZPS izpostavljajo, da na potrošnikovo izbiro živil in pijač vplivajo številni faktorji, kot npr. znanje, oglaševanje, informiranje in osveščanje potrošnikov, dostopnost ter kupna moč. In prav nižja kupna moč ter prenizka osveščenost potrošnikov praviloma vodita v manj zdrave izbire živil in pijač. Zato je poleg uvedbe predlaganega zakona, potrebno izboljšati tudi izobraževanje in osveščanje potrošnikov o potencialnih nevarnostih za njihovo zdravje ob uživanju (pre)sladkih pijač in na splošno ob nezdravem prehranjevanju.

ZPS že od leta 2009 dejavno podpira pobudo za uvedbo dajatev na »nezdrava« živila in pijače. Prepričani so, da z uvedbo predlaganega davka lahko dosežemo vrsto pozitivnih učinkov, torej ne zajezimo le kratkoročnega zmanjšanja uživanja tovrstnih pijač, kjer so po aktualnih raziskavah naši mladostniki v samem evropskem vrhu, ampak dolgoročno vplivamo na oblikovanje bolj zdravih prehranjevalnih navad. Te pa so najboljša preventiva pred boleznimi sodobnega časa, kot so npr. debelost otrok, sladkorne bolezni, bolezni srca in ožilja

Predlagani davek ni novost v evropskem prostoru

Na ZPS poudarjajo, da predlagani davek ni novost v evropskem prostoru, konec koncev takšno obdavčitev predlaga tudi Bela knjiga Evropske komisije na temo prehrane, prekomerne teže in s tem povezanimi tveganji, ki je bila sprejeta za obdobje 2007-13. Danska je npr. že uvedla višje davke na pijače z dodanim sladkorjem in slaščičarske izdelke, tudi Francija, Madžarska, Finska, Norveška in ZDA ter Hrvaška so obdavčile pijače z dodanim sladkorjem. Slovaška je izbrala drugačen pristop: z ukrepi direktnega subvencioniranja sadja in zelenjave ter krompirja želi spodbuditi bolj zdravo prehranjevanje. Belgija, Irska, Romunija in Švedska pa so začele postopke za obdavčitev “nezdravih živil”.

Objavljeno v Večeru, 22.3.2013

Vir: http://www.vecer.com/clanekslo2013032205898020

Več na: http://www.zps.si/o-nas/aktualno/podpiramo-sprejem-zakona-o-davku-na-sladkor-in-sladila-v-brezalkoholnih-pijacah.html?Itemid=640

Advertisements

One comment

  1. Emil Lukančič-Mori

    Na Danskem so takšen zakon sprejeli, vendar pa so ga že čez pol leta razveljavili, ker ni prinesel nobene koristi, ne v finančnem, ne v zdravstvenem smislu. Danci so začeli kupovati sladke zadeve čez mejo v Nemčiji, na Danskem so začele propadati slaščičarne in pekarne, Danci pa niso shujšali niti za gram… Zato na ZPS enostavno zavajajo javnost, seveda da opravičijo svoj obstoj… Ljudje pa smo kot ovce, da se pustimo striči, kot jim paše.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s