Pri Pro Plusu ugotovili zlorabo prevladujočega oglaševalskega položaja

Agencija za varstvo konkurence (AVK) je ugotovila, da je družba Pro Plus zlorabila prevladujoči položaj zaradi ponujanja ugodnejših pogojev oglaševanja tistim oglaševalcem, ki imajo višji oglaševalski delež v družbi. Ob tem poudarjajo, da odločba še ni pravnomočna, saj lahko stranka postopka v skladu z določbami zakona o preprečevanju omejevanja konkurence sproži postopek sodnega varstva pred vrhovnim sodiščem.

V Pro Plusu, ki ima med drugim televizijska programa Pop TV in Kanal A ter spletni portal 24ur.com, navajajo, da agencija družbi sploh ni dala možnosti dokazovanja dejanskega stanja, zato ocenjujejo odločbo agencije kot nezakonito. V družbi opozarjajo, da se agencija sploh ni opredelila ali pa obrazloženo zavrnila predloženih dokazov, “ki izkazujejo, da Pro Plus niti ne more zlorabljati prevladujočega položaja”. Tako na primer za agencijo niso relevantne ugotovitve računskega sodišča o poslovanju Radiotelevizije Slovenija, po katerih je ta oglaševalcem nezakonito ponujal 86-odstotne popuste pri oglaševanju, čeprav je seštevek nezakonitih popustov po ugotovitvah računskega sodišča presega celotne letne prihodke Pro Plus, so v sporočilu za javnost navedli v Pro Plusu. Izrazili so še zadovoljstvo nad odločitvijo Ustavnega sodišča RS, da je določilo zakona o omejevanju preprečevanja konkurence neskladno z ustavo. Napovedali so, da bodo zoper odločbo “vsekakor vložili vsa pravna sredstva”, prav tako bodo “o posameznih nezakonitih ravnanjih agencije tekom postopka, ki kažejo na očitne zlorabe položaja posameznikov, obvestili organe Evropske komisije”.

sta

Objavljeno v Večeru, v torek, 30.4.2013

Vir: http://www.vecer.com/clanekv_z2013043005911286

Napotilo: http://www.siol.net/novice/gospodarstvo/2013/04/avk_pro_plus_zloraba_prevladujocega_oglasevalskega_polozaja.aspx

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s