Magda Šmon: “Kupujem, torej sem!”

Združenje ateistov Slovenije (ZAS) je v sodelovanju z “Zofijini ljubimci, društvom za razvoj humanistike” pripravilo predavanje z naslovom “Kupujem torej sem!”  ̶  Manipuliranje z ljudmi v potrošniški družbi, ki ga je v torek, 14. 5. 2013, izvedla Magda Šmon, univ. dipl. ekon.

Predavateljica Magda Šmon je po poklicu diplomirani ekonomist. V času svoje poklicne poti je vodila razvojno-tržne projekte na področju farmacije, kozmetike in finančnih storitev ter sodelovala z nekaterimi uveljavljenimi mednarodnimi korporacijami z navedenih področij.

Predavateljica je za svoje predavanje navedla naslednje iztočnice: “Krilatica ‘Kupujem, torej sem!’ ponazarja življenjski slog, značilen za potrošniško družbo zahodnega tipa v preteklem in na začetku tega stoletja. Ljudje smo v takšni družbi potrebe zamenjali za želje in ‘biti’ za ‘imeti’. Dovolili smo, da potrošništvo oblikuje našo osebnost. Smo to, kar nosimo, kar jemo, kar vozimo…. Z nakupovanjem skušamo osmisliti svoja življenja. Vendar nas nakupovanje ne dela srečne.

Nakupovanje je postalo neke vrste nova religija, katere obredi se izvajajo v nakupovalnih središčih. Istočasno pa je tudi človek sam postal potrošno blago. Oblikovanje takšne, v prekomerno potrošnjo usmerjene osebnosti, je možno le z manipulacijo človekove podzavesti, čustev in razuma.

Marketing in propaganda sta razvila vrsto mehanizmov in metod, ki vplivajo na ravnanje ljudi, da si ŽELIJO tisto, kar si MORAJO želeti. Vendar ta manipulacija ne bi bila tako učinkovita, če ne bi bila vključena v celotno družbeno strukturo, od politike do znanosti, kulture in religij(e).”

Nekaj utrinkov s predavanja:

PPT prezentacija (PDF)

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s