iProtest

V sklopu Al-Jazeerinega projekta »Activate«, se študentka in aktivistka Debby Chan v boju za pravice in proti korporativnemu zlorabljanju delavcev, spoprime z eno svetovno najbolj znanih blagovnih znamk.

Apple je ena od najbolj znanih in popularnih znamk na planetu, vendar v zadnjem času vse pogosteje vzbuja pozornost javnosti zaradi povsem drugih razlogov.

Naraščanje samomorov v tovarnah enega od njenih glavnih proizvajalcev, Foxconnu, je na Kitajskem vodilo do obtožb o kršenju delavskih pravic.

Aktivistka Debby Chan o tem pove: »Novice o naraščanju samomorov v Foxconnovih tovarnah v letu 2010 so me zelo vznemirile in spraševala sem se, ali je v tak obup delavce pognala stroga metodologija tamkajšnjega upravljanja. Kot potrošniki bi se morali vprašati kako so naši izdelki narejeni. Korporativna družbena odgovornost je v takšnih primerih vedno olepševalna strategija, ki pa za posledico običajno nima kakšnih konkretnih mehanizmov in učinkov za delavce. Tako so edini načini, da se ustavi kršenje delavskih pravic, različne kampanje in aktivizem. Upamo, da bo pritisk na Apple in Foxconn vršilo čim več potrošnikov.«

Kratki dokumentarni film sledi Debby Chan, med tveganim zbiranjem dokazov proti  Foxconnu in Applu.

Eksplozija v eni od Foxconnovih tovarn sovpade z njenim prihodom v mesto in Debby je odločena, da odkrije razlog za nesrečo, vendar je Foxconn močan nasprotnik in njena naloga se izkaže za zelo nevarno.

Povezava: http://www.aljazeera.com/programmes/activate/2011/09/201194144739197637.html

Advertisements

One comment

  1. Pingback: Applove prelomljene obljube | Oglaševanje na tehtnici

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s