Četrtina prehranskih dopolnil neustrezno označena

Proizvajalci so tisti, ki morajo zagotavljati ustreznost prehranskih dodatkov, a je zdravstveni inšpektorat pri tem ugotovil kopico nepravilnosti

Zdravstveni inšpektorat je vzel pod drobnogled prehranska dopolnila in ugotovil, da jih je skoraj četrtina neustrezno označena. “V prvi polovici leta je bilo po vprašanjih sestave, označevanja in predstavljanja prehranskih dopolnil opravljenih 240 inšpekcijskih obravnav, v okviru katerih smo ugotovili en odstotek neskladnosti pri obravnavi sestave, 23 odstotkov pri obravnavi označevanja in 17 odstotkov pri obravnavi predstavljanja,” so sporočili.

Najpogostejše kršitve so bile pri navajanju roka uporabe izdelka, se­stavin in neto teže, kar sicer ne vpliva na varnost izdelka. Največ kršitev pri oglaševanju pa je bilo zaradi zavajajo­če predstavitve izdelkov, predvsem v smislu pripisovanja lastnosti zdravlje­nja bolezni in navajanja nedovoljenih zdravstvenih trditev.

Prehranska dopolnila so sicer živila, ki so namenjena dopolnjevanju običajne prehrane – kot denimo razna dopolnila za hujšanje in povečevanje odpornosti ali pa dodatki z minerali in vitamini. Pojavljajo se v zelo različ­nih oblikah, ki pa pogosto spominjajo na zdravila (kapsule, žvečljive tablete, praški, sirupi), a se jim v resnici učin­kov zdravljenja ne sme predpisovati. To je tudi v Sloveniji letos strožje do­ločila zakonodaja glede zdravstvenih trditev in prav glede tega je inšpekto­rat odkril največ zlorab.

Kljub temu da ne gre za zdravila, so prehranska dopolnila na voljo tudi v lekarnah. A vselej jim ne gre slepo zau­pati. Zdravstveni inšpektorat je po be­sedah inšpektorice Anje Palman Škulj letos obravnaval en izdelek na osnovi rastlin, ki je imel preseženo vrednost težkih kovin. Vzorčili so ga ob uvozu in ga zaradi rezultata laboratorijske analize niso spustili na trg. V okviru  vzorčenja so odkrili še osem spor­nih izdelkov, ki pa niso bili nevarni za zdravje. Označili so jih namreč kot neskladne zaradi napačnega označe­vanja in predstavljanja, ker so recimo navajali rok uporabnosti na nepravil­nem mestu.

Večje preglavice inšpektoratu sicer povzročata predstavljanje in oglaše­vanje tovrstnih izdelkov, zaradi česar prejmejo tudi številne prijave. Letos so obravnavali več kot 40 oglasov iz različnih medijev, največ težav imajo s spletnim oglaševanjem. “Pri oglaše­vanju se pogosto srečujemo s prime­ri, kjer je ukrepanje nekoliko oteženo. Pri spletnem oglaševanju pogosto ni podatka o odgovorni osebi ali pa je ta registrirana v tujini. Pri tiskanih medi­jih, kjer je sporna predvsem povezava članka in oglasa, pa je težko opredeli­ti odgovornost za oglaševanje,” pravi Palman Škuljeva, ki napoveduje, da se v bodoče obetajo spremembe v zako­nodaji glede tega.

In kako naj potrošnik ve, kateri izdelek je varen? “Dejstvo je, da je proizvajalec tisti, ki mora preveriti in zagotavljati učinkovitost snovi, ki so v izdelku. Kar je na izdelku ozna­čeno, mora biti notri, to morajo proi­zvajalci zagotoviti. Na potrošniku pa je, da si glede na sestavine, ki so na­vedene, izbere, ali bo dodatke jedel ali ne,” pravi Palman Škuljeva, ki je prepričana, da je glede označeva­nja regulacija zadostna. Opozori pa, “naj se ljudje držijo navodil, posebej glede količine, saj gre za koncentrira­ne vire in ni dobro, da odmerke pre­koračimo”.

Ob kršitvah ali neizvajanju pred­pisov lahko inšpektorat proizvajal­cem naloži tudi globe ali opozorila o prekršku. Potrdili so nam, da so nekaj glob in opozoril tudi tokrat izdali. Če kršitev ne pomeni neposrednega tve­ganja za zdravje potrošnikov, je globa za pravno osebo 2000 evrov. Če je na trgu živilo, ki ni varno za potrošnike, pa 15.000 evrov.

Jana Juvan

Objavljeno v Večeru, v petek, 16.8.2013

Vir: http://www.vecer.com/clanekv_z2013081605946143

Advertisements

One comment

  1. Pingback: Prehranska dopolnila in varnost | Oglaševanje na tehtnici

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s