Energijske pijače niso za otroke in najstnike

Hiter tempo življenja, nezdrav življenjski stil, stres, napor v službi, šoli … marsikomu dajo občutek, da mu primanjkuje energije, da bi uspešno opravil dnevne aktivnosti.

Kot eno od rešitev nam številni oglasi ponujajo energijske pijače – brezalko­holne pijače, ki vsebujejo tudi snovi, ki naj bi vplivale na centralni živčni sistem in zagotovile “eksplozijo energi­je”. Oglasi nagovarjajo predvsem mlade moške in mladino, mnogi pa se ob tem upravičeno sprašujejo, kako varno je uživanje teh pijač. Evropska agencija za varno hrano (EFSA) je lani prepoznala energijske pijače kot novonastajajoče tveganje za zdravje ljudi. Pred kratkim je na svojih spletnih straneh objavila poročilo o uživanju energijskih pijač med otroki, mladostniki in odrasli­mi. Raziskava je pokazala, da te pijače najpogosteje uživajo najstniki, stari od 10 do 18 let, nekateri med njimi jih popijejo celo sedem litrov na mesec. Nekaj več kot 50 odstotkov odraslih in tudi najstnikov uživa energijske pijače skupaj z alkoholom, nekoliko manj jih te pijače pije ob telesni de­javnosti. Energijske pijače uživajo tudi otroci. Zveza potrošnikov Slovenije je izvedla anketo o uživanju energijskih pijač med slovenskimi potrošniki. An­keta je pokazala, da energijske pijače najpogosteje uživajo pri daljših vo­žnjah z avtomobilom, na zabavah in v izpitnem obdobju. Na Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ) opozarjajo, da vse več raziskav ugotavlja, da je uživa­nje energijskih pijač resno tveganje za zdravje otrok in mladostnikov. Zaradi visokega vnosa kofeina in drugih se­stavin, nizke telesne teže in organizma, ki se še razvija, namreč pri njih lahko nastopijo fiziološke in vedenjske spre­membe, ki se razlikujejo od odraslih. Vključujejo povečano živčno vzburje­nost, nespečnost, povečano uriniranje pa tudi tesnobo, motnje srčnega ritma in mišične krče. Tisti mladostniki, ki uživajo energijske pijače, bolj pogosto posegajo tudi po drugih psihoaktivnih substancah in se tvegano vedejo (na primer pri vožnji z avtom), o čemer pričajo naraščajoča poročila o zastru­pitvah, pri katerih je udeleženo tudi pitje energijskih pijač. Po mnenju IVZ so energijske pijače tudi nezdrav vir sladkorja in sladil.

Zato uživanje energijskih pijač zelo od­svetujejo otrokom in mladostnikom, nosečim in doječim ženskam, ljudem z visokim krvnim tlakom, ljudem z boleznimi srca in ožilja in ljudem s sladkorno boleznijo. Za nikogar pa energijske pijače niso primerne pred športno aktivnostjo in med njo, še posebej tvegano je uživanje v kombinaciji z alkoholom.

Opozarjajo tudi na pasti uživanja ener­gijskih pijač, ki se jih številni potrošni­ki ne zavedajo. Mnogi pijejo energijske pijače zato, da bi se odžejali. Učinek je zaradi vsebnosti kofeina, ki pospešu­je izločanje vode iz telesa, nasproten. Energijske pijače torej povzročajo de­hidracijo, kar lahko pri (večji) telesni dejavnosti tudi resno vpliva na zdrav­je. Pri otrocih in najstnikih, ki uživajo energijske pijače, pride do kemične od­visnosti od kofeina, kar pa po mnenju nekaterih raziskovalcev “tlakuje pot” tudi za druge kemične odvisnosti. Sla­be spalne navade otrok in najstnikov so lahko posledica uživanja energijskih pijač, saj te vsebujejo psihoaktivne substance. Odziv na zaužito energij­sko pijačo je odvisen od posameznika. Prav zato se lahko pri posameznikih zgodi, da po zaužiti energijski pijači in občutku “eksplozije energije” nastopi občutek izčrpanosti, zaspanosti ali iz­praznjenosti.

Zvezdana Bercko

Izvirno objavljeno v torek, 20.8.2013, v Večerovi prilogi Bonbon

Vir: http://www.bonbon.si/

Več na: http://www.zps.si/za-medije/izjave-za-javnost-2013/zps-trzni-pregled-energijskih-pijac.html?Itemid=723

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s