O propagandi in mišljenju

(…) Prav zaradi tega je propaganda možna in je tudi učinkovita. Ljudem, ki znajo misliti, namreč ne morete prodajati propagandnih sporočil, z njimi ne morete komunicirati, kot pravijo danes komunikologi in drugi uporabniki informacijskega žargona. Propaganda deluje le, če so ljudje pripravljeni biti zmožni za nekaj grozljivega: da ne razmišljajo.

Propaganda ne deluje, ker so psihologi in drušebrižniki natančno preučili, kako morajo nosilci propagande oblikovati sporočila, da bodo zagrabila ljudi na podzavestni ravni in na drugih ravneh. Daleč od tega. Propaganda deluje natanko zato, ker ljudje ne mislijo. Dokler ne mislijo, imajo propagandna sporočila prost dostop do možganov, kjer se artikulirajo kot ideje, za katere so ljudje pripravljeni verjeti, da so njihove, da so dobre, produktivne in vse drugo.

Ko se hvalijo, da je propaganda kreativna, v resnici govorijo o zmožnosti ljudi, da vsaj začasno ne mislijo in so pripravljeni sprejemati navidezno nova sporočila, obenem pa se vesti, kot da so jih komaj čakali.

Kaj bi torej brez kreativne propagande, ki zagotavlja duhovno identiteto današnjega časa? Propaganda mora biti v rokah tistih, ki jo razumejo. Tako je razmišljal Goebbels. (…)

(…) Kaj torej hočemo: več propagande, slepote in sprenevedanja ali več razsvetljenstva in javne rabe uma. (…)

Odlomka iz kolumn »Čemu JJ nagovarja vlado?« in »Strah pred popolno politično slepoto«, filozofa in psihoanalitika Dušana Rutarja

Vira: http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/1221-cemu-jj-nagovarja-vlado-cemu-jj-nagovarja-vlado in http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/1219-strah-pred-popolno-politicno-slepoto-strah-pred-popolno-politicno-slepoto

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s