Praznik potrošništva kot okoljska katastrofa

Iz Večerovega Dosjeja – Vrhunec nakupovalne mrzlice

Tudi če ne želimo biti pikolovski, so  praznični nakupi globalna okoljska katastrofa. Čeprav so analitiki izraču­nali, da zaradi zaprtja tovarn ob praznikih okolju namenimo dan ali dva predaha, pa so druge številke zgovor­ne. Samo odpadki iz gospodinjstev se v tem času povečajo za 25 odstotkov, na osebo zavržemo več hrane kot prej v treh mesecih, samo v ZDA se daril­nega papirja in vrečk nabere za štiri milijone ton.

Polovica svetovne porabe papirja, ki se že tako poveča v tem času, se porabi za zavijanje daril, z narašča­njem popularnosti elektronskih napravic in igračk se začenja boj za vse bolj redke surovine. V zadnjih desetih letih se je samo zaradi vseh možnih tablic in pametnih telefonov povečal izkop kobalta za 165 odstotkov in za 100 odstotkov izkop redkih elemen­tov, kot je lantan (najdemo ga v katalizatorjih, elektrodah, elektronskih katodah).

Vsega tega ne znamo ali ne zmoremo pravilno ločevati in reciklirati, zato odpad navadno obremeni  okolje. Prazniki lahko minejo tudi brez okoljske slabe vesti, pravi Petra Matos, predsednica društva Ekologi brez meja: “Najbolj okolju prija­zna darila so nematerialna. Namesto stvari raje kupimo masažo, vstopnico za bazen, vstopnico za kino ali gleda­lišče. Še bolj koristno pa je, če podpre­mo kakšen dober projekt ali delovanje društva.

Lahko podarimo Krilca, ki nam omogočajo donacijo za dobrodelne projekte. S tem lahko naredimo v imenu našega obdarovanca nekaj zelo lepega. Podarimo kakšno malenkost, ki jo naredimo sami. Pred nakupi bi se bilo sicer res dobro vprašati, ali vse te stvari oseba, ki jo želimo razveseliti, res potrebuje, saj bodo sicer slej kot prej pristale med smetmi.”

Objavljeno v Večeru, v ponedeljek, 23.12.2013

Andreja Kutin

Vir: http://www.vecer.com/clanek_2013122305986950

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s