Greenpeace preveril prisotnost kemikalij v otroških oblačilih: rezultati zaskrbljujoči

Letos je okoljevarstvena organizacija Greenpeace preverila nevarne kemikalije v otroških oblačilih in obutvi. Na izpitu so padli vsi – od cenejših do luksuznih blagovnih znamk.

V maju in juniju letos so kupili 82 tekstilnih izdelkov za otroke v 25ih državah (regijah) po svetu. Oblačila so bila tako znamk “hitre mode”, npr. American Apparel, C&A, Disney, GAP, H&M, Primark in Uniqlo; športnih blagovnih znamk – Adidas, LiNing, Nike in Puma, med preverjenimi pa so bila tudi otroška oblačila luksuzne znamke Burberry.

Prisotnost nevarnih kemikalij so preverili v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Pri vseh oblačilih in obutvi so preverjal prisotnost nonylphenol ethoxylat-ov (NPE). NPE-ji so kemikalije, ki jih uporabljajo v tekstilni proizvodnji. Tudi v primerih, ko je odpadna voda, ki vsebuje NPE-je obdelana, to le pospeši preobrazbo v škodljive NP-je. Uporaba NP-jev in NPE-jev pri izdelavi oblačil je prepovedana v EU, podobne prepovedi veljajo tudi v ZDA in Kanadi. V EU, izpusti NP/NPE-jev zaradi pranja tekstilnih izdelkov, ki jih uvažajo iz držav izven EU, predstavljajo največji vir teh kemikalij, ki se v določenih primerih izlivajo v objekte za obdelavo odpadnih voda oz. komunalne čistilne naprave odpadnih voda.

Pri nekaterih izdelkih pa so preverili še prisotnost ftalatov, organokositrove spojine in per/ poli-fluoriranih kemikalij (PFC) ter antimona.

Glavne ugotovitve

  • Nonylphenol ethoxylat-e (NPEs) so odkrili v 50ih izmed 82 preverjenih tekstilnih izdelkih. V vrednosti od 1mg/kg do kar 17.000 mg/kg. Vse izmed preverjenih blagovnih znamk so imele vsaj eno oblačilo v kateri je bila dokazana prisotnost te kemikalije. Znamke, pri katerih je bila koncentracija najvišja (več kot 1000 mg/kg) so bile C&A, Disney in  American Apparel. Burberry ni zaostajal veliko, v enem izmed tekstilnih izdelkov so dokazali prisotnost NPE v vrednosti 780 mg/kg.
  • Glede na poreklo je bila prisotnost NPE potrjena v izdelkih iz 10ih držav izmed 12ih.
  • Prisotnost ftalatov so dokazali v 33 izmed 35 preverjenih izdelkov. Primarkova majica (prodaja v Nemčiji) je vsebovala kar 11% ftalatov, komplet za dojenčka znamke American Apparel (prodaja v ZDA) pa 0,6% ftalatov. Če bi bila koncetracija tako visoka v igrači, bi proizvajalec moral igračo odpoklicati s trga. Za oblačila predpisov o dovoljeni koncentraciji ftalatov ni.
  • Organokositrove spojine so odkrili pri treh oblačilih s plastificiranim tiskom in v štirih parih obutve. Pri treh parih obutve znamk adidas in Puma je bila koncentracija organokositrovih spojin najvišja. Zanimivo: adidas in Puma sta se prostovoljno zavezala k spoštovanju Öko tex standardov, ki pa jih očitno ne spoštujeta.
  • V vsakem izmed 15ih testiranih kosov oblačil je bila dokazana prisotnost vsaj ene kemikalije iz skupne PFC. Najvišje koncentracije so odkrili v treh izdelkih znamke adidas, plaščku Nike in jakni znamke Uniqlo.
  • Antimon so odkrili v vseh 36ih preizkušenih kosov oblačil ali obutve. Vsi ti izdelki so imeli v surovinski sestavi poliester ali mešanico poliestra in drugih vlaken.

Kljub temu, da so bila oblačila namenjena otrokom, so bile koncentracije nevarnih kemikalij v takšnih vrednostih kot so jih dokazali v raziskavah v prejšnjih letih, ko so testirali oblačila za odrasle.

Več na:
Greenpeace-ovo poročilo (v angleščini)
Nevarne kemikalije v oblačilih znanih proizvajalcev
https://tehtnica.wordpress.com/2012/12/15/nevarne-kemikalije-v-oblacilih-priznanih-blagovnih-znamk/
https://tehtnica.wordpress.com/2012/11/22/greenpeace-zara-ima-umazano-majhno-skrivnost/
https://tehtnica.wordpress.com/2012/07/16/schick-aber-schadlich-2010/

Vir: http://www.zps.si/otrok/oprema-in-tekstil/greenpeace-preveril-prisotnost-kemikalij-v-otroskih-oblacilih-razultati-zaskrbljujoci.html?Itemid=260

Advertisements

2 comments

  1. Pingback: Prava cena mode | Oglaševanje na tehtnici
  2. Pingback: Hitra moda | Oglaševanje na tehtnici

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s