Temne skrivnosti prehranske industrije: sladkor, sol in maščoba

Pulitzerjev nagrajenec Michaell Moss razkriva, kako prehranska industrija načrtno škoduje zdravju ljudi.

Michael Moss, raziskovalni novinar The New York Timesa in Pulitzerjev nagrajenec, v svoji knjigi Sol, sladkor in maščoba (Salt, Sugar, Fat; 2013) razkriva škodljive razsežnosti industrijsko predelane hrane in nizko motivacijo industrijskih velikanov, da spremenijo svoje delovanje v prid zdravja.

Knjigo začenja z opisom javnosti neznanega srečanja velikanov prehrambene industrije iz Združenih držav Amerike, ki se je zgodilo 8. aprila 1999 v Minneapolisu.

Organizator srečanja je bil International Life Sciences Institute. Ob tej priložnosti so se zbrali predsedniki uprav podjetij Nestle, Kraft, General Mills, Nabisco, Procter & Gamble, Coca-Cola in Mars.

Tema srečanja: epidemija debelosti. Prisotni so se že pred več kot desetletjem seznanili s preverjenimi podatki, da njihovi izdelki povečujejo debelost, vplivajo na nastanek diabetesa in protina ter povzročajo druge zdravstvene težave.

Vendar odločitve, da svoje delovanje spremenijo, niso sprejeli. Michael Mudd, predsednik uprave podjetja Kraft, je izrekel besede, ki so se zapisale v zgodovino: »Ne bomo tvegali izgube draguljev podjetja.« Dragulji so v primeru prehranske industrije produkti, ki se dobro prodajajo, ne glede na to ali dolgoročno škoduje zdravju ljudi.

Nadaljevanje na: http://www.delo.si/druzba/panorama/temne-skrivnosti-prehranske-industrije-sladkor-sol-in-mascoba.html

Katerina Vidner Ferkov

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s