Konkurenca, ki to dejansko ni

Blago za široko potrošnjo in predelano hrano dejansko ponuja le nekaj nadnacionalk, večina jih ima sedež v ZDA in Švici. Največje banke na svetu so kitajska, britanska in nemška

Konkurenca in prosta izbira za potrošnike sta med najpomembnejšimi pojmi, ki jih uporabljajo zagovorniki prostega trga in tržnega gospodarstva. To pomeni, da mora biti na trgu veliko število ponudnikov, ki med seboj tekmujejo za potrošnike, zmaga pa tisti, ki je najboljši, ponuja največ za najboljšo ceno. A to je teorija, saj vse več raziskav kaže, da nam tako rekoč vse, kar kupimo, ponuja le peščica podjetij.

Najbolj dobičkonosni na svetu

Švicarska družba Nestle je po prihod­ku največja proizvajalka predelane hrane na svetu, ima okrog 280 tisoč zaposlenih po vsem svetu, zastopa jo 100 podjetij in 481 tovarn v 87 drža­vah. Družba Nestle ima po vsem svetu več kot 6000 blagovnih znamk, piše na spletni strani slovenske družbe. Znane blagovne znamke njenih izdel­kov so Nescafe, Vittel, Perrier, KitKat, Crunch, After Eight, Nesquik, Moven­pick. Družba Nestle je ena od glavnih lastnic družbe L’Oreal, ki je najve­čji proizvajalec kozmetike na svetu. Nestle prek te družbe ponuja izdelke z blagovno znamko Garnier, Vichy, par­fume (Giorgio Armani, Diesel, Yves Sa­int Laurent). Na lestvici Fortune Global 500 je Nestle najbolj dobičkonosno podjetje na svetu.

Pomembne deleže na svetovnem trgu predelane hrane imata še ame­riški družbi Tyson Foods, ki je najve­čji svetovni ponudnik perutninskega mesa in izdelkov iz perutnine, in Kraft Foods, kije leta 2012 imela 18 milijard dolarjev prihodka, njene najbolj znane blagovne znamke pa so Milka, Jacobs, Philadelphia, Cadbury, Orangina, LU, Oreo, Toblerone. Ameriški družbi Procter & Gamble in Johnson & John­son ter angleško-nizozemska družba Unilever obvladujejo svetovni trg z blagom za široko potrošnjo. Družba Procter & Gamble je lani ustvarila 84 milijard dolarjev prihodka, Johnson & Johnson pa 71,3 milijarde dolarjev. Ne­katere znane blagovne znamke družbe Procter & Gamble so Pringles, Head & Shoulders, Gillette, Pampers, Always, Oral B, Duracell, Braun. Johnson & Johnson pa svoje izdelke med drugim prodaja pod blagovnimi znamkami Johnson’s Baby, Carefree, Neutrogena. Družba Unilever je ena najstarejših nadnacionalk na svetu. Lani je imela 67 milijard dolarjev prihodkov, Knorr, Hellmann’s, Becel, Cornetto, Magnum, Dove, Sunlight so nekatere njene bla­govne znamke.

Tekma Pepsija in Coca Cole

Ameriška družba PepsiCo poleg slad­kih pijač in vode prodaja še prigriz­ke in drugo hitro pripravljeno hrano. Njena največja nakupa sta družba Tropicana v letu 1998 in družba Gatorade, ki je proizvajalec pijač in hrane za vse, ki se ukvarjajo s športom. Med bla­govnimi znamkami v lasti PepsiCo so Pepsi, Pizza Hut, KFC, 7Up, Mirinda, Lays. V letu 2013 je družba PepsiCo ustvarila 66 milijard dolarjev prihod­kov. V letu 2013 je svoje sladke pijače, vodo in prigrizke prodajala v več kot 200 državah po svetu, kar je več, kot je članic OZN (teh je 193). Ameriška družba Coca Cola Company, ki ima eno najbolj prepoznavnih blagov­nih znamk na svetu in je prisotna prav tako v več kot 200 državah na svetu, je recimo zdaj eno od podjetij, ki želijo kupiti Radensko. Leta 2005 je po 37 letih svoje pijače spet začela prodajati v Iraku, leta 2012 se je po 60 letih vrnila v Mjanmar. Dve tretjini prometa ustvari zunaj ZDA, obvladu­je polovico svetovnega trga s sladki­mi pijačami. V letu 2012 je ustvarila 48 milijard dolarjev prometa. Coca Cola proizvaja koncentrat iz katere­ga licenčna podjetja v polnilnicah po vsem svetu delajo sladko pijačo, ki je znana po vsem svetu. Poleg Coca Cole so njene blagovne znamke še Sprite, Fanta, Cappy. Mars je največje dru­žinsko podjetje v ZDA, lani je ustvaril 33 milijard dolarjev prihodka. Naj­bolj znane blagovne znamke so Mars, Twix, Bounty, MilkyWay, Dove, Whi­skas, Pedigree, Orbit, Uncle Ben’s.

Na vrhu Kitajci

Zanimivo je, da na vrhu seznama naj­večjih bank na svetu ni katera od ve­lebank iz ZDA ali Evrope. To je namreč Kitajska banka ICBC, ki ima 2950 mili­jard dolarjev premoženja. Na drugem mestu je britanska banka HSBC holdings, ki ima 2680 milijard dolarjev premoženja, sledi ji nemška Deutsche Bank z 2600 milijardami dolarjev premoženja. Največja ameriška banka JPMorgan Chase je z 2390 milijardami dolarjev premoženja šele na osmem mestu lestvice. Sicer pa ima deset naj­večjih bank na svetu za 25 tisoč mili­jard dolarjev premoženja, kar je 3500 dolarjev na vsakega Zemljana.

Darja Kocbek

Objavljeno v Večeru, v torek, 25.2.2014

Vir: http://www.vecer.com/clanekgos2014022506005658

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s