Prehranski semafor

Potrošniške organizacije si prizadevajo za sprejetje prehranskega semaforja, ki bi potrošnikom pomagal k bolj ozaveščeni odločitvi pri izbiri živil.

Prehranski semafor je jasna in pregledna prehranska tabela v obliki barvno kodiranih hranil na prvi strani embalaže predpakiranega izdelka, ki označujejo primernost izdelka za zdravje glede na vsebovan delež maščobe, nasičenih maščobnih kislin, sladkorja in soli. Semafor vrednosti označi z zeleno, oranžno ali rdečo barvo.

Vrednotenje prehranskih izdelkov s prehranskim semaforjem je uvedla britanska Agencija za standardizacijo hrane (FSA). Na podlagi dveletnega raziskovanja je ugotovila, da je to najprimernejša in najpreprostejša oblika informacij za potrošnike. Semafor omogoča potrošniku, da pri izbiri industrijsko pripravljenih živil te hitro primerja med seboj po njihovi prehranski oz. hranilni lastnosti.

Potrošniške organizacije si prizadevajo za sprejetje ukrepov, ki bodo potrošnikom pomagali izbirati živila, ki so dobra za zdravje. Prehranski semafor bi moral biti obvezna oprema embalaže vseh predpakiranih živil, menijo v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). Tak semafor je opazen, enostaven in omogoča potrošnikom preprosto in hitro primerjavo podobnih izdelkov. “Rezultati dokazujejo, da je prehranski semafor učinkovita preventiva pred nezdravimi nakupi, stroka je prav tako za, le prehranski lobiji ne,” poudarjajo v ZPS. S podporo ministrstva za zdravje ZPS informira potrošnike o prehranskem profilu živil s semaforjem na portalu www.veskajjes.si.

Zvezdana Bercko

Vir: http://www.bonbon.si/

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s