Kako v resnici sprejemamo odločitve?

Vsak dan naredimo na tisoče majhnih in velikih odločitev, za katerimi poteka v našem umu velika bitka med vsaj dvema velikima sistemoma odločanja – instinktom in logiko. Ta konflikt zadeva vse aspekte našega življenja -, od tega kaj damo v usta, do tega v kaj verjamemo, in glede na pomembnost, ki smo ga podelili denarju, še posebej kako ravnamo z denarjem. Izkaže se, da je instinktivni del našega uma močnejši kot se tega zavedamo.

Daniel Kahneman je dobitnik Nobelove nagrade za ekonomijo in eden najbolj vplivnih živečih psihologov, ki se je uveljavil s svojim delom na področju behavioristične ekonomije. Po njegovi teoriji ljudje niti približno nismo tako racionalni, kot si to morda radi predstavljamo. Večino naših odločitev sprejema ločen, na instinktu (v BBCjevi oddaji, ki jo tukaj bežno povzemamo, na tem mestu govorijo o »intuiciji«, ki je instinktu po časovni komponenti sicer podoben, a veliko globlji in znanstveno še vedno precej nepojasnjen način odločanja) utemeljen psihološki sistem, ki je tako zaradi evolucijskega razvoja naše vrste, kot naših predhodnih izkušenj, izjemno pristranski. Hitri instinktivni način odločanja je v preteklosti živim bitjem služil, da so lažje preživela. Ker gre za hipno, hitro in nenaporno obliko odločanje je to tudi način, po katerem večinoma delujemo še danes. Racionalni, logični sistem je seveda veliko počasnejši in za doseganje določenega rezultata potrebuje veliko informacij in truda. Zaradi tega je le redko v naši rabi. Seveda pa pri tem prav nič ne pomaga, da živimo v svetu, ki spodbuja predvsem čim hitrejše zadovoljitve.

Zaradi pristranskosti instinktivnega dela odločanja prihaja v naših odločitvah do velikih in pogosto tudi usodnih napak. Tovrstnih pristranskosti so znanstveniki z eksperimenti odkrili že kar nekaj. Med najbolj pogostimi je t.i. »potrditvena pristranskost«, po kateri sprejemamo odločitve, ki so skladne z našimi predhodnimi, kar v praksi pomeni, da iščemo predvsem informacije, ki nas podpirajo v tem, kar že itak verjamemo.

Pogosta pristranskost je tudi »nenamerna slepota«, po kateri večine dogajanja okoli nas nismo zavestni. Ko se v določeni situaciji osredotočimo na nek cilj, prav zlahka spregledamo različne zelo očitne ekscese v prostoru okoli nas.

Ker je naš ekonomski ustroj utemeljen na izhodiščnem prepričanju, da smo posamezniki skrajno racionalna bitja, ki nenehno izbiramo za nas najboljše mogoče izide, so zelo občutljivo področje psihologije odločanja situacije, v katerih v igro vpeljemo denar. Ena pomembnejših pristranskosti, ki deluje v teh situacijah in je po mnenju številnih znanstvenikov s področja socialne psihologije odgovorna za številne ekonomske krize, tudi nedavno finančno, je t.i. »nenaklonjenost do izgube«. Ko se soočamo z izgubo, naše odločitve postanejo veliko bolj tvegane in slabe. Pri odkrivanju te pristranskosti so na opicah izvedli zanimiv eksperiment, ki je ob potrditvi nenaklonjenosti do izgube hkrati pokazal na trdovratnost in neizogibno evolucijsko podlago naših pristranskosti. Opice so uvedli v preprost monetarni sistem, v katerem ob pretnji izgube niso delovale prav nič drugače, kot v teh okoliščinah delujemo ljudje.

Prepredeni smo torej s takšnimi in drugačnimi pristranskosti, ki nas silijo v napake in zaradi katerih se prenajedamo, preveč zapravljamo, zaupamo napačnim ljudem, kadimo, čeprav nam škoduje, se vdajamo različnim skušnjam itd. Ker gre za sistem odločanja, ki se je skozi evolucijo v nas oblikoval skozi milijone let razvoja, je zelo malo tega, kar lahko naredimo, da bi te napake preprečili. Teh pristranskosti se ne bomo znebili tako, da se bomo vsako jutro posebej opomnili, da tega ne bomo več počeli. Za kaj takega moramo uporabiti drugi, se pravi racionalni sistem odločanja in z njegovo pomočjo vzpostaviti institucije in omejitve, ki nas bodo zavarovale pred temi sicer neizogibnimi človeškimi tendencami. Sistem moramo prilagoditi slabostim v našem odločanju in nikakor dopustiti, kot je trenutno primer, da se te slabosti sistematično izkorišča in z njimi manipulira.

How You Really Make Decisions (2013) (BBC, Horizon)
http://zofijinitv.wordpress.com/2014/03/04/how-you-really-make-decisions-2013/

Povzeto po: http://www.bbc.co.uk/programmes/b03wyr3c

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s