Zmeraj mi

Saj vidite, kako nas stiskajo. Nas posameznike. Človeku dojadi ta obrnjena logika. Evo, zdaj nam bodo na cigaretne škatle lepili najbolj strašljive fotografije – od raka razjedene dele telesa, ki ga povzroča nikotin. Tako je ondan rekla gospa iz stroke na komercialni televiziji: še posebno se bodo potrudili, da bodo ugotovili, kaj se najbolj gnusi mladostnikom in – ženskam. Nič ni rekla, da samo nosečnicam. In bodo čim več tega nalepili na cigaretne zavoje. Ta je res kisla, priznajte: v državi, kjer še v 21. stoletju ženske same opravljajo veliko večino skrbi za otroke, zdaj ugotavljajo, da te ne premorejo dovolj odgovornosti. S svojo kadilsko držo so slab vzgled. In jih mora zato družba do odgovornega ravnanja pripraviti z odvratnimi podobami. Danes torej ni družbena skrb, da ženska še zmeraj vse opravi sama, problem je, kako to opravi. Da je nesmisel še večji: ravno skozi zloglasni cigaretni dim – ko so ženske enakopravno lahko kadile, ne da bi to zanje veljalo za nespodobno – so izvojevale del svoje emancipacijske bitke.

Ob tem je seveda jasno: kadilec bo prenehal kaditi, ko se bo sam nad tem globoko zamislil in se intimno tako zatrdno odločil. Tisti mladi, s katerimi se bodo starši in šole veliko ukvarjali, pa imajo tudi mnogo manj možnosti, da bodo kdaj postali redni kadilci. Potem ni treba ne grobih fotografij ne strašljivih napisov. Saj ste videli, kaj so prinesle “osmrtnice”: že kmalu jih nihče niti opazil ni. Navadili smo se na dizajn na cigaretnih škatlah, ne da bi napise kdaj še prebrali.

Tako si torej predstavljajte, v kakšen vzdušju boste, vi nekadilec, v prihajajočih toplih dnevih posedali s kolegi kadilci po gostilniških vrtovih. In vsakič, ko se boste sklonili, da bi srebnili kavo, vam bo pogled ošinil srhljivo podobo razjedenega človeškega dela telesa na cigaretni škatli. Kot da ne bi že dovolj in z vseh strani padalo po nas: o grozečih podnebnih spremembah, prehrambnih aferah, o uničujočem stresu, napovedi apokaliptičnega konca. Kar naprej v strašljivih prizorih. In kar naprej mi. Zakaj nihče ne ozavešča tistih, ki to za zdravje škodljivo reč nam prodajajo in proizvajajo? Da bi se ti začeli preživljati in ustvarjati profit iz nečesa, kar ne ogroža človeških življenj. Najhujše, kar jih je doslej doletelo, so bile prepovedi oglaševanja cigaret. Ali dvig trošarin. Ki pa jih itak (spet) prevalijo na posameznike kadilce.

Nič drugače ni s trgovskimi centri. Tisti, ki so upravljali našo državo, so dovolili globalnim veletrgovcem, da so množično poselili naša zemljišča z ogromnimi halami, v katere lahko po mili volji naložijo na police vse, kar jim bo prinašalo dobiček. Še toleranca škodljivih snovi je dovoljena. Zdaj pa naj bi bili mi, posamezni državljani, tisti, ki naj bi trgovce skozi svojo ozaveščenost pripravili do tega, da nam prodajajo čim bolj in samo kakovostna živila. Mi smo torej tisti, ki moramo biti do te mere ozaveščeni, da med ponujenim ne bomo kupovali nekakovostno in bomo tako bojkotirali slabo. Na nas je odgovornost in dolžnost, da hodimo z dolgim seznamom ejev, prebiramo mikroskopsko majhno napisane deklaracije in ugotavljamo, koliko manj zdravo hrano bomo kupili.

Logika bi kajpada morala biti nasprotna: tisti, ki prodaja, bi smel na police dajati samo tisto, kar je človeškemu zdravju prijazno. On je tisti, ki mora poskrbeti, da bomo brez dvoma kupovali. Si predstavljate to olajšanje, to svobodo, ko bi stopili v trgovino, vedoč, da karkoli boste kupili, zagotovo ne bo slabo vplivalo na vaše zdravje? Da se vam ni treba bati, kako boste še isti večer s spleta izvedeli, da so v oblačilu, ki ste ga s toliko radosti kupili, strupene kemikalije.

Katarina Šulek, novinarka Večera

Vir: http://www.bonbon.si/

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s