Nekoč za šank, danes v šoping

Mariborsko družabno življenje se je, vsaj v petek zvečer, preselilo med prodajne police

Po starem središču Maribora se je razlila tišina. Večerni mir v Gosposki, Jurčičevi, Slovenski in drugih ulicah je tu in tam skalil korak mimoidočega, ki je bil najbrž namenjen proti domu. Tudi na Lentu nikakršnega posebnega vznemirjenja ali pričakovanj. Manjkal je le zvok črička. Če bi bili v filmu, bi veter tu in tam prikotalil okroglo puščavsko grmovje. Bil je še en večer v centru mesta ob Dravi, kjer je situacijo znova reševalo nekaj dobro razpoloženih druščin v Poštni ulici in na vogalu Vetrinjske.

A vsi vendarle niso trudni legli k počitku. Le streljaj stran, na drugem koncu Titovega mostu, je bilo v tem času nenavadno živahno. Praznovanje prvega pomladne dne? Niti ne …

Čeprav je bila ura v petek zvečer nekaj čez deseto, v garaži Europarka skoraj ni bilo mogoče najti parkirnega prostora. Da se nekaj dogaja, je pričal že podatek, da v kavarni pred glavnim vhodom in baru ob zadnjem vhodu ni bilo mogoče najti prostega stola. Po vstopu v največji mariborski nakupovalni center pa se je obiskovalcu tako ali tako odprl nov svet. Iz zvočnikov je donela glasna glasba, ob kateri so divje plesale mične mlade plesalke s srebrnimi cofi in kratkimi krilci. Na stotine ljudi je med prodajalnami ustvarilo živahen vrvež in bilo je očitno, da bodo prodajalke v nekaterih butikih večer končale zelo utrujene.

Polnočno nakupovanje

Polnočni šoping, ki si ga v Europarku, pa tudi v njegovem ljubljanskem bratu, Cityparku, omislijo nekajkrat na leto, je očitno postal priljubljena družabna stalnica. V gneči, kije dajala vtis, da se nahajamo na otvoritvi kakšnega novega nakupovalnega kompleksa, so bili večinoma mladi, stari okoli dvajset let ali manj. Očitno so nakupovanje izkoristili za izgovor, da so se domov lahko vrnili nekaj ur pozneje. Nakupovali so mladi pari, veliko je bilo družin z majhnimi otroki, ki jih cirkus očitno ni preveč motil.

V gostinskih lokalih so brez prestanka pripravljali hrano, ki je sproti pohajala, dobro obiskana je bila celo samopostrežna restavracija s pladnji v prvem nadstropju. Starejših kupcev je bilo malo. Ti imajo raje jutra. Polnočni šoping, ki so ga vse do polnoči spremljali tudi posebni popusti, so organizatorji dopolnili tudi z žrebom nagrad. Vsako uro so iz bobna vlekli nagradne listke, ki so jih obiskovalci izpolnjevali tekom večera, ob polnoči pa so podelili še glavno nagrado – stilsko preobrazbo v vrednosti 500 evrov. Da ne bi ničesar prepustili naključju, so si tokrat prvič omislili poseben avtobus, ki je ves večer po mestu brezplačno razvažal strastne nakupovalce.

Nekoč pred Prvo, zdaj pred Europark

Čeprav je bila že skoraj polnoč, so natakarji na mize še vedno prinašali jedi. Nekdo je naročil steklenico šampanjca, za sosednjo mizo so veselo zvračali koktajle. Nekaj mladih parov se je objemalo in poljubljalo. Otroci so stali v vrsti za hamburgerje in igračke. Mlada družina se je očitno tik pred polnočjo odločila kupiti veliko lončnico, neki drugi gospod se je izdatno založil s pasjo hrano, mlada mamica pa je preizkušala naravno kozmetiko. Manjkalo je samo še, da bi se kdo opogumil in začel, nekje med optiko in pekarno, plesati in prepevati kot na veselici. Za Europarkom se je zbrala kar velika skupina najstnikov, ki so se veselili po svoje. Mestni park in klopi pred Prvo gimnazijo očitno niso več tako vznemirljivi kot bližina nakupovalnega središča. Ni dvoma, nova generacija potrošnikov je dobro indoktrinirana.

Že površen pregled je povedal, da skoraj ni bilo obiskovalca, ki v rokah ne bi nosil vsaj ene vrečke. Doživetje in umetno ustvarjena nakupovalna evforija človeka pač hitro posrkata vase. “Prišla sva samo pogledat, brez namena, da bi kaj kupila. Sedaj pa imava dve polni vrečki hrane, kupila sva celo nekaj popolnih bedarij. Recimo te modelčke za pralineje in pasjo igračo,” je v smehu pojasnil par, star okoli 30, in razprl vrečko.

“Vedno pridemo na polnočno nakupovanje. Tukaj srečaš veliko znancev, greš kaj spit, v mestu se tako ali tako nič ne dogaja. Škoda, da ni vsak petek tako,” je dejala trojica mladih deklet. Kupile so nekaj pomladnih majic, bile na pici in pijači. “Prišel sem kupit sončna očala, ker so bila vsa za trideset odstotkov cenejša. Prihranil sem več kot 60 evrov,” pa je odvrnil 28-letni nakupovalec, ki je prišel sam. Po končani službi si je vzel nekaj ur samo zase, brez bojazni, da bi mu zvonil službeni telefon. Da se vse skupaj očitno res splača, so se v glavnem strinjali tudi prodajalci. “V nekaj urah smo prodali več kot skoraj v celem dnevu. Nam se splača. Sicer nihče ni zares vesel. da mora v službi ostati do polnoči. A ker so krizni časi, je nekaj pač treba narediti,” nam je povedala ena od prodajalk.

Praznik potrošništva

Nasploh je vse skupaj dajalo vtis, kot da gre za veliko praznovanje – potrošništva. Slednje je očitno postalo novodobna joga, razvedrilo in psihoterapija. Nakupovanje v poznih večernih urah pa očitno dober izgovor, da si v urah, “ko vsi drugi spijo in nihče nič ne vidi”, privoščiš tudi kaj povsem nepotrebnega. Sicer tokratni polnočni šoping ni bil tako ekstremno dobro obiskan kot novembrski, ko so bili avtomobili parkirani kar na pločniku pred Europarkom in vse tja do starih zaporov. Pa vendar so organizatorji dajali vtis zadovoljstva.

Vsi drugi pa se lahko, ko bomo končali nakupe, vprašamo, kaj je narobe z mestom, družbo ali časom, da se 18-letniki v petek ob enajstih zvečer raje hodijo zabavat med prodajalne spodnjega perila, cvetličarne in papirnice kot pa v samo srce mesta. Tja so se mnogi odpravili šele po polnoči, ko na desnem bregu Drave ni bilo mogoče več ničesar kupiti.

Denis Živčec

Objavljeno v Večeru, v ponedeljek, 24.3.2014

Vir: http://www.vecer.com/clanekrep2014032406013902

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s