Strupeni posli (2013)

Škandal z elektronskimi odpadki

Na leto v industrijskih državah odstranimo okoli 50 milijonov ton elektronskih odpadkov, med katerimi so računalniki, televizorji, mobilni telefoni in gospodinjski aparati. 75% teh odpadkov nikoli ne prispe do pooblaščenih reciklažnih centrov. Pogosto so ilegalno poslani v Indijo, Kitajsko ali Afriko. Ilegalni izvoz elektronskih odpadkov je veliki posel, ki uničuje okolje, kot tudi življenja in zdravje veliko ljudi.

Francoski dokumentarni film iz leta 2013 gledalca popelje na pot po Evropi, na Kitajsko, Afriko in ZDA, ter nam pokaže kako evropski sistem recikliranja boleha za pomanjkljivim nadzorom, pohlepom in korupcijo, ki so viri tega nelegalnega izvoza; kako se v pristaniščih Evrope in Azije zaman borijo proti poplavi elektronskih odpadkov, ki dnevno prečkajo morje; kako se cela mesta na Kitajskem utapljajo v naših starih napravah, ki jih tam odstranjujejo brez vsake misli na okolje ali prihodnje generacije.

Posebej zaskrbljujoča posledica tega procesa je, da predelani in poškodovani računalniški čipi ponovno vstopajo v produkcijski krog. Da bi privarčevali, se vstavljajo v naprave, ki upravljajo s pomembnimi področji našega vsakodneva, kot je na primer javni promet in tako ogrožajo našo varnost. Lahko ta strupeni in škodljivi plaz še pravočasno zaustavimo?

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s