Biti seksi je vrednota

Seksualizacija mladih

Miley Cyrus: nekoč najstniška zvezda, danes razgaljeni idol. S svojo podobo in kontroverznimi nastopi je obnorela svetovno glasbeno in medijsko sceno. Toda ali je Miley vzornica, ki bi si jo starši želeli za svojega mladostnika? Medijske zvezde imajo na mladino namreč močan vpliv. Delijo jim podobe uživaškega življenja, polnega seksa, drog in ‘rokenrola’. Tem idealom oboževalci sledijo. Živimo v kulturi, v kateri se ‘seks prodaja’, mladostniki pa so poleg otrok najprimernejši potrošniki. Tako ni nenavadno, da je mladostniška moda izzivalna, zvezdniki razgaljeni, glasbene uspešnice pa večinoma govorijo o mesenem poželenju.

Miley in Justin – hedonistični ikoni

Miley Cyrus je kariero začela kot igralka v mladinski nanizanki Hannah Montana. V njej dekle, ki je čez dan povsem običajno, proti večeru zaživi življenje občudovane pevke. Proti koncu snemanja nanizanke se je iz ‘pridnega dekleta’ spremenila v provokativno pevko. Za višek njene kontroverznosti štejemo nastop na MTV nagradah, kjer je na odru oponašala masturbacijo in spolni akt.

Podobno kot Miley je svojo kariero začel tudi Justin Bieber. V zadnjem času smo lahko priča njegovemu burnemu nočnemu življenju: od kajenja trave, do ponočevanja in (domnevno) celo plačevanja za spolne usluge.

Vprašanje je, kako tako vplivne in kontroverzne osebnosti vplivajo na svoje oboževalce. Jim mladostniki v življenjskem slogu sledijo ali so glede svojih izbir bolj avtonomni? Mnogim zvezdniki pomenijo največjo avtoriteto. Njihovim ‘napotkom za življenje’ prisluhnejo in jih sprejemajo celo bolj kot tistim, ki jim jih namenjajo starši ali učitelji. Zato so vprašanja, kot je ‘Kakšen ideal ženskosti postavlja Miley mladim dekletom?’, pomembna in jih ne smemo zanemariti. Mediji so polni podob omamljenih teles na razvratnih zabavah in posameznikov, …/…/.

Nadaljevanje na: http://www.solski-razgledi.com/clanek.asp?id=5060

Nika Mahnič, Eva Mastnak, Larisa Panjan, Tea Pavišič, Neža Peterka

 

Napotilo:
https://tehtnica.wordpress.com/2013/12/03/seksualizirani-otroci/

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s