Čokolada naj bo pravična!

Make Chocolate Fair! (MCF!)

Zelo radi rečemo, da brez čokolade ne moremo živeti, pa vendar o njeni glavni sestavini, kakavu, vemo izredno malo. Še manj pa o razmerah, v katerih kakav pridelujejo. Zato od 31. 7. do 31. 10. 2014 poteka mednarodna kampanja ”Make chocolate fair!”. Del kampanje je Čokomobil, ki se bo 1. oktobra 2014 ustavil v Ljubljani. Ta dan bo parkiran v bližini Pravične trgovine 3MUHE, zraven pa bodo potekale različne aktivnosti. Dopoldne vabljeni učenci in dijaki slovenskih šol, popoldne pa tudi vsi ostali, ki si lahko ogledate Čokomobil, se pogovorite s strokovnjaki ali sodelujete v tekmovanju PraviLNO pečeno. Zvečer pa za najbolj radovedne pripravljamo še Srečanje s pravičnim kakavom – pogovor o pravični trgovini in kakavu.

V zadnjih letih so nas pretresle številne nehumane delovne razmere in kršitve človekovih pravic na plantažah kakavovca v Zahodni Afriki. Na eni strani so tu milijoni pridelovalcev kakava, ki s svojim delom komajda preživijo, na drugi strani pa se potrošniki, ki čokolado kupujemo v vedno večjih količinah, počutimo nemočne kar koli spremeniti ali pa za težave sploh ne vemo. Na sredini je peščica proizvajalcev čokolade, ki obvladujejo svetovni trg kakava in trg čokolade ter v globalnem sektorju kakava in čokolade žanjejo visoke dobičke. Kljub vsemu pa obstaja način, kako lahko proizvajalce prisilimo k odgovornemu in pravičnemu ravnanju.

Čokolada naj bo pravična! (Make Chocolate Fair! – MCF!) je mednarodna kampanja, ki skuša Evropejce spodbuditi k dejavnemu prizadevanju za pravičnejšo globalno proizvodnjo kakava. Projekt vodi in izvaja koalicija štirih organizacij civilne družbe iz Avstrije (Sudwind), Estonije (Mondo), Republike Češke (Ecumenical Academy Prague) in Nemčije (INKOTA). Kampanja vključuje tudi partnerske organizacije iz 12 drugih držav, tako da bo sporočilo kampanje razširjeno po 16 evropskih državah: v Avstriji, Belgiji, Češki, Estoniji, Finski, Nemčiji, Madžarski, Italiji, Latviji, Litvi, Luksemburgu, Nizozemski, Poljski, Romuniji, Slovaški in Sloveniji.

Del kampanje je turneja Čokomobila, ki bo med 31. 7. in 31. 10. 2014 prepotoval Evropo in se bo 1. 10. 2014 ustavil tudi v Ljubljani. Na turneji se preko različnih dogodkov ozavešča širšo javnost o pravični čokoladi. Zbirajo se tudi podpisi peticije, ki od proizvajalcev čokolade zahteva, da izboljšajo zmogljivosti pridelovalcev kakava za trajnostno in raznoliko kmetovanje; da pridelovalcem kakava in njihovim delavcem zagotovijo pravično plačilo; da uvedejo neodvisni sistema certificiranja in nadzora in da v vseh fazah oskrbovalne verige s kakavom upoštevajo človekove in delavske pravice ter nasprotujejo izkoriščanju otroškega dela.

Čokomobil bo 1. 10. 2014 parkiran v bližini pravične trgovine 3MUHE. Predstavniki konzorcija ter slovenski strokovnjaki za pravično trgovino bodo pripravili prestavitve o pravični čokoladi. Na voljo bo različno gradivo, ki ga posamezniki lahko uporabijo pri nadaljnjem ozaveščanju (zloženke, nalepke, itd.). Dopoldne so na ogled Čokomobila in pogovor s strokovnjaki vabljeni učenci in dijaki v spremstvu učiteljev. Popoldan bo organizirano tekmovanje PraviLNO pečeno, kjer bo komisija kulinaričnih strokovnjakov (Tomaž Sršen, Naser Gashi, Darja Rogelj, Rene Suša in prostovoljka 3MUH) razglasila najboljše tri pekovske izdelke. Pogoj za sodelovanje sta uporaba lokalnih surovin in pravične čokolade. Zbrana sredstva od prodaje pečenih dobrot pa bomo namenili za nakup pravične čokolade za otroke Zveze prijateljev mladine. Dan bomo zaključili s predavanjem o pravični čokoladi v 3MUHah.

Več o dogajanju 1. oktobra 2014 lahko preberete na spletnih straneh www.buna.si, www.3muhe.si in www.ird.si ali nas spremljate na www.facebook.si/pravicna.trgovina in TW: Pravicnih10.

Več o kampanji pa si lahko preberete na spletni strani: http://sl.makechocolatefair.org/.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s