Psihiatrizacija družbe ne vodi k mentalnemu zdravju, temveč povečanju duševnih motenj

S kritičnim razmišljanjem o temeljnih konceptih sodobne psihiatrične stroke je dr. Robert Torre razburkal hrvaško javnost, presenetila pa ga je zlasti stopnja prizadetosti psihiatrične stroke.

Kljub temu je po njegovih besedah velika večina ljudi, ki je feljtone prebrala, menila, da so napisani strokovno, argumentirano in visoko moralno zavedno. Prav tako jih večina meni, da je dejanje zahtevalo pogum. Manjšina pa jih je, kot pravi, sicer ne kot nestrokovne ali netočne, doživela kot nevarne za psihiatrično stroko in za osebe, ki se nanjo obračajo. Večino omenjene manjšine po njegovem prepričanju tvori hrvaška psihiatrična stroka, ki ga je presenetila s stopnjo prizadetosti. Ob tem pa ga čudi, da nihče iz strokovnih krogov ni prepoznal sodobne struje psihiatrične misli, ki ji pripada in katere ideje pravzaprav le reciklira.

Naš sogovornik poudarja, da nihče ni pozdravil zahtevne naloge kritičnega mišljenja temeljnih konceptov psihiatrične stroke in njenega sedanjega trenutka, temveč so jo doživljali zelo osebno in vse reakcije, ki so sledile, so bile usmerjene nanj kot osebo. “Strokovno sem anatemiziran, izoliran, kritiziran in blaten. Hvala bogu, da obstajajo zakoni, ki urejajo odnose med menoj in drugimi kolegi psihiatri, drugače bi bile disciplinske posledice še bolj izrazite. In zdaj sem prepričan, da bo tudi izid knjige, katere del so feljtoni, deležna podobnih reakcij. To pomeni, da ne bo sprejeta kot legitimno nadaljevanje dekonstrukcije izrabljene psihiatrične paradigme v imenu neprihajajoče nove, ampak kot uničenje psihiatrije kot take.”

Torre je tudi opozoril, da so vsa stališča, izražena v tem intervjuju, njegovo osebno strokovno mnenje. “Od njega se v obojestransko zadovoljstvo ograjujejo vse psihiatrične ustanove in strokovna združenja na Hrvaškem, vključno z institucijo, kjer sem zaposlen in tudi ne želim, da se jo imenuje.”

Odlomki:

“Psihiatrično znanje je še danes slabo: prvič, diagnoza duševnih motenj se postavlja na osnovi pogovora in opazovanja brez kakšnih posebnih diagnostičnih testov; drugič, da bi se postavila diagnoza, mora biti bolezen že v razvitih obliki; tretjič, prognoza duševnih motenj je slaba; četrtič, vzroki bolezni niso znani; petič, preprečevanje bolezni je nerazvito in šestič, zdravljenje poteka le na ravni grobe odprave simptomov, očitno in še to z metodo poskusov in napak.” (Feljton z naslovom Prava resnica o psihiatriji: Kako smo vas prepričali, da ste bolni, in vam prodali zdravila, ki ne pomagajo, Jutarnji list, 9. 8. 2014)

“Kongres kot kronsko oblika posredne korupcije večinoma financira več farmacevtskih sponzorjev, ki najdejo svoj interes v temah kongresa, vendar je običajno eden od njih glavni sponzor. Vsako farmacevtsko podjetje gosti ‘svoje’ zdravnike in predavatelje, kar pomeni, da jim pokrije stroške bivanja in zabave, vključno s turistično ponudbo, ki prevladuje na takšnih srečanjih. Primarna ideja kongresnega zdravstvenega turizma vsekakor ni usposabljanje, kakor tudi ne ozaveščanje javnosti, ampak čisti turizem in s tem čista koruptivna nagrada za zvestobo.” (Feljton z naslovom Prava resnica o psihiatriji: Korumpirani zdravniki so postali trgovski zastopniki farmacevtov, Jutarnji list, 11. 8. 2014)

“V koruptivnem krogu so kot kolovodje zaplesali tržni agenti farmacevtskih družb, ki so vanj ciljno vključili vodje našega poklica (kot neke vrste ‘potiskače’ zdravil). Njihova naloga je bila potem prepričati nas, psihiatre z dna piramidne stroke in zdravnike splošne prakse (kot preprodajalce zdravil), da s polno strokovno odgovornostjo psihofarmake razdeljujemo naprej do ‘nerazsvetljene’ splošne populacije. Tukaj nihče ni nedolžen oziroma vsak znotraj psihiatrično-psihofarmakološke piramide črpa svojo majhno rento: a) farmacevtska podjetja dobiček; b) vodstvo stroke ugled, denar, preplačana predavanja in elitni transkontinentalni turizem kot obliko posredne korupcije; c) nižje uvrščeni psihiatri in zdravniki primarne zdravstvene zaščite evropski in manj razkošni farmakoturizem; d) bolniki, ki morajo jesti psihofarmake, pa svoj bolj ali manj zaveden interes najdejo v regresivno-pasivni hospitalizaciji, socialni izključenosti in parazitiranju na privilegijih invalidsko-pokojninskega sistema.” (Feljton z naslovom Prava resnica o psihiatriji: Korumpirani zdravniki so postali trgovski zastopniki farmacevtov, Jutarnji list, 11. 8. 2014)

Nadaljevanje na: http://www.siol.net/novice/rubrikon/siolov_intervju/2014/09/robert_torre_hrvaski_psihiater_o_psihiatriji.aspx

Andreja Rebernik

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s