Bela tehnika umira prehitro

Evropski potrošniški center je raziskal skrivnost prezgodnjega umiranja bele tehnike. Izsledki kažejo, da teorija zarote drži. Aparati so sestavljeni, da umetno ustvarijo povpraševanje po novih.

Spomin vara

Človeški spomin je varljiv, a vsak od nas ima nekje v spominu tisti prvi pomivalni stroj (istega so imeli tudi pri vseh sosedih in sorodnikih), ki je delal celotno naše otroštvo in polovico srednje šole (brez ponavljanja razredov). Vmes smo imeli doma nekajkrat simulacijo poplave, prav tolikokrat pa je v stroj posegel gospod v modri halji – in stroj je mlel naprej. Približno enako dolgo in razigrano življenjsko dobo so imeli tudi drugi nepogrešljivi anorganski člani gospodinjstva – pralni stroj, štedilnik, pečica in televizijski sprejemnik. Danes se nam zdi, da vsi domači stroji odpovejo precej hitreje kot ponavadi – gre za občutek ali dejstvo?

Razkritje nečesa, kar že vsi vemo

Evropska zveza potrošnikov je v nedavni raziskavi pod drobnogled vzela prav to občutno skrajšano življenjsko dobo domače tehnike in zgolj potrdila, kar se med ljudmi šušlja že, odkar se je proizvodnja te tehnike preselila na Kitajsko – naprave dejansko umirajo prej, so manj kakovostne in proizvajalci se tega še kako zavedajo. Še več – kot poroča Jutarnji list, naj bi pri tej zaroti aktivno in z jasnim dobičkonosnim motivom tudi sodelovali. Mehanični deli današnje bele tehnike in drugih naprav so narejeni tako, da se komajda prebijejo do izteka garancijskega roka, softverski in elektronski elementi pa so namenoma izdelani pomanjkljivo, da odmrejo že bistveno prej. To seveda sproži zloben cikel, od katerega profitirajo zgolj izdelovalci in prodajalci teh naprav.

Zgovorne številke

Po podatkih evropskega potrošniškega centra najhitreje odmrejo mobilni telefoni, in sicer v 18 mesecih. Precej dlje preživita hladilnik in štedilnik, katerih doba je med 5 in 7 leti, medtem ko pralni stroji in likalniki zahtevajo menjavo nekje po 4 in 5 letih. Seveda je vse odvisno od intenzivnosti in načina uporabe.

Nadaljevanje na http://www.siol.net/novice/gospodarstvo/2014/10/bela%20tehnika%20umira%20prehitro%20teorija%20zarote%20dr%C5%BEi.aspx

Bojan Amon, Siol

Napotilo:

http://zofijini.net/ekologija_zastaranje/

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s