Nergač

Kar kri mi zledeni, ko mi kdo reče, da se morajo spremembe najprej zgoditi v meni, da je »svet to, kar v njem vidiš«. Kaj za vraga naj bi to pomenilo?

Priznam, preveč se pritožujem. Velik del dneva preživim jezen in slabe volje, povsod vidim probleme. Motijo me novi pogoji uporabe na Facebooku, motijo me jumbo plakati za kuharske oddaje, moti me čezatlantski sporazum o prosti trgovini, moti me Iggy Azalea, moti me naslovnica One in motijo me politiki z vseh koncev in krajev. Znam biti naporen sogovornik, ki nedolžen small talk o novem Batmanu spremeni v temačen pogovor o ideološkem aparatu neoliberalizma. Predvsem pa nad mano ves čas lebdi občutek, da živim v nasilnih časih, ko se družba pomika v smer vse večjega izkoriščanja. Priznam, svet okoli mene me spravlja ob živce.

Kroničnega nergača pa nič ne spravi ob živce bolj kot kronični pozitivci, ki ne razumejo, zakaj ves čas nekaj kritiziramo. Kar kri mi zledeni, ko mi kdo reče, da se morajo spremembe najprej zgoditi v meni, da je »svet to, kar v njem vidiš«. Kaj za vraga naj bi to pomenilo? Seveda si vsi želimo čim brezskrbnejšega življenja, toda znanost nas uči, da svet ostane enak, ne glede na to, kolikokrat prebereš Alkimista ali si na zid nalimaš kak inspiracijski citat. Zato si jemljem vso pravico, da sem žalosten, ko vidim žalosten prizor, in da sem jezen, ko vidim kako krivico.

Nadaljevanje na: http://www.mladina.si/161558/nergac/

Miha Blažič – N toko

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s