Božični bojkot Amazona

Zaradi­ nečloveških ­in ­agresivnih ­poslovnih­ praks bo ­Amazon­ ob letošnjih praznikih ­izgubil­ vsaj 11000 ­kupcev

Aktivisti, ki zahtevajo pravično plačilo za delavce Amazona, trdijo, da bo spletni trgovec v času letošnjih praznikov prodal za najmanj tri milijone evrov manj blaga, kot bi ga sicer. Kar 11.000 ljudi je namreč v podporo delavcem Amazona podpisalo peticijo in zaobljubo, da se bodo v času prihajajočih praznikov odpovedali nakupom preko spletne strani Amazon. Združenje Amazon Anonymous, pri katerem trdijo, da se Amazon izogiba plačevanju davkov in zaposlenim ne plačuje niti minimalne plače, je 18. novembra sprožilo kampanjo, v okviru katere je vse potrošnike pozvalo, naj letošnja božična darila kupijo drugje. Do prvega decembra je izjavo, da med 1. in 25. decembrom ne bodo kupovali preko Amazona, podpisalo že 11.463 ljudi. Podpisniki izjave bodo darila, katerih skupna vrednost je bila preliminarno ocenjena na nekaj več kot tri milijone evrov, raje kupili drugje.

“Presenečeni smo nad odzivom in podporo nekdanjih strank Amazona in manjših trgovin, ki niso mogle konkurirati Amazonovemu agresivnemu poslovnemu modelu. Nisem pričakoval, da bomo že po dveh tednih dosegli takšen odziv. Menim, da lahko v tednih do božiča takšen odziv še podvojimo,” je povedal Bex Hay, soustanovitelj združenja Amazon Anonymous. Pri združenju so za vse, ki želijo sodelovati pri prazničnem bojkotu Amazona, pripravili vodnik do alternativnih trgovcev. Na seznamu so tudi samostojne knjigarne s stoletno tradicijo, ki so začele v zadnjem času zaradi agresivne politike Amazona izginjati. Večinoma gre za družinske knjigarne z majhnim prometom, za katere je vsaka stranka še kako pomembna. Tim Hunt iz britanskega združenja etičnih potrošnikov iz enakega razloga Amazon bojkotira že več kot dve leti. “V času strogih varčevalnih ukrepov je ključno, da tudi podjetja plačajo pravičen delež davkov. Žal tega za Amazon trenutno ne moremo trditi,” je bil kritičen Hunt.

Združenje Amazon Anonymous je pred lanskim božičem ustanovila skupina Amazonovih strank iz ogorčenja, ker podjetje delavcem v skladiščih ne plačuje niti minimalne plače. Aktivisti so od takrat zbrali 65.000 podpisov za peticijo, v kateri Amazon pozivajo, naj svojim delavcem zagotovi vsaj minimalno plačilo in spremeni odnos do zaposlenih. V skladu s svojo politiko pri Amazonu namreč odpustijo vsakega, ki je bil v treh mesecih trikrat na bolniški. Aktivisti so peticijo z zbranimi izjavami zaposlenih Amazonu predali februarja, a z odzivom spletnega trgovca niso bili zadovoljni. “Amazon je v odgovoru obrazložil samo plače stalno zaposlenih delavcev, ne pa tudi plačila, ki ga za svoje delo dobi več deset tisoč pogodbenih delavcev.” Aktivisti so zato vse podpisnike peticije prosili, naj pišejo Amazonu in zahtevajo, naj stalnim sodelavcem v Veliki Britaniji dvignejo plačilo s 7,10 funta na uro na minimalnih 7,65 funta na uro. Iz Amazona se na to niso odzvali. “Amazonu sredi njihovega najbolj prometnega obdobja sporočamo, da jim ne bomo dali svojega denarja, če ne bodo primerno prispevali k naši družbi,” je odločno povedal Hay.

Nekdanji delavec pri Amazonu Kivin Varghese, ki v znak protesta proti poslovni praksi spletnega trgovca in proti ravnanju z zaposlenimi že več tednov gladovno stavka pred sedežem Amazona v Seattlu, je podprl Haya in vse kupce pozval, naj se mu pridružijo. “Za praznike jim ne dajte svojega denarja. To je najboljši način za doseganje sprememb. Nastopil je skrajni čas, da se Amazon sooči s posledicami svojih dolgotrajnih neetičnih in drakonskih poslovnih praks,” je dejal Varghese.

Vir: http://nov.vecer.com/clanek/201412086079506

Napotilo:
http://www.amazonanonymous.org/

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s