Wiki-smetarstvo

Zanimivo razmišljanje o odpadkih in njihovi povezavi s potrošništvom, objavljeno ob akciji Očistimo Slovenijo, 17. aprila 2010

Akcija Očistimo Slovenijo je wiki-smetarstvo, me je opozoril prijatelj, ki je navdušen nad načinom, kako je slavna spletna enciklopedija zaobšla stoletne inštitucije znanja in spremenila svet.

Tudi v tem primeru je podobno, najcelovitejša baza o divjih smetiščih v Sloveniji je s pomočjo interneta nastala od spodaj, prek ljudi, ki poznajo svojo okolico, očitno pa se pod angleškim imenom “Let’s do it” prek mreže formira celo nekakšna spontana globalna hierarhija podobnih dogodkov po vsem svetu; kako bo potekala herkulska naloga v indijskem Delhiju, ki je napovedana za september, bo gotovo vredno spremljati. A bistvo je, da bo v Sloveniji civilna skupina z internetno organizacijsko in informacijsko mrežo o divjih odlagališčih očitno dosegla in presegla, česar državni okoljski, komunalni in inšpekcijski sistem ni zmogel.

Mislim, da je to pravzaprav največja vrednost tega dogodka. Da razbije mit o nerešljivosti problema divjih odlagališč, ki se v slovenski okoljski politiki perpetuira že od njenega začetka. Ta mit ponavadi vsebuje tri trditve. Inšpekcija ne more izreči ukrepov, ker je povzročitelj neznan; ministrstvo nima evidence nelegalnih smetišč, ker so ta pač – nelegalna, evidentiramo pa lahko samo uradno obstoječe stvari; in tudi če bi jih začeli čistiti, ni rešeno vprašanje kritja stroškov in kraja, kamor bi odstranjene odpadke pravilno deponirali. Vsaj zadnja trditev je delno resnična, a je sama posledica prav te okoljske politike in njenega mesta v sistemu političnih prioritet. Akcija bo tako za okolje storila morda več, kot vsaj en pristojni minister v preteklosti. A izrabimo ta dejansko prelomni dogodek okoljskega aktivizma pri nas še za en načelni razmislek o problemu odpadkov: od kod so odpadki in kam odhajajo?

Nadaljevanje na: http://www.dnevnik.si/objektiv/vec-vsebin/1042352938

Dr. Luka Omladič

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s