Najbolj zamolčani vzrok uničevanja planeta

Raje ugašamo luči, ločujemo odpadke, se prhamo tri minute in vozimo kolo, namesto da bi se odrekli zrezku.

Posiljena in umorjena 27-letna Marinalva Manoel iz ljudstva Guarani se je borila za pravico do življenja na zemlji, kjer so živeli njeni predniki stoletja. Na krut način je bila umorjena med branjem Biblije tudi nuna, sestra Dorothy Mae Stang. Pri 73 letih so jo ustrelili iz neposredne bližine na območju amazonskega gozda. Zavzemala se je za ohranitev tega ekološko neprecenljivega dela planeta.

91 odstotkov pragozda v Braziliji je uničenega zaradi reje živali. Rančarji očitno ne poznajo milosti. Najprej dobiček, potem vse drugo. Za vzgajanje krme in pašne površine vsak dan uničujejo dediščino človeštva. V zadnjih dvajsetih letih so samo v Braziliji umorili 1100 aktivistov, ki se zavzemajo za ohranitev naravnega okolja in pravic domačinov.

Američana Kip Andersen in Keegan Kuhn sta letos predstavila dokumentarni film Cowspiracy, ki dodatno pojasni že tako slabe napovedi glede okoljskih katastrof, ki se napovedujejo Zemlji. Dokumentarec gledalca popelje do drago opremljenih pisarn najbolj vplivnih okoljevarstvenih organizacij, ki ob njunih vprašanjih bolj ali manj molčijo ali se izmikajo. Pred mikrofon postavita tudi avtorje, profesorje in zagovornike živali. Naslov filma je tudi zgovoren, sicer se krave niso zarotile proti podnebju, ampak si grob z vilicami in nožem kopljemo sami.

Nadaljevanje na http://www.delo.si/znanje/potrosnik/najbolj-zamolcan-vzrok-unicevanja-planeta.html

Katerina Vidner Ferkov

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s