Interveniranje v svetost potrošnje

Predavanje dr. Polone Tratnik na simpoziju »Umetnost in marksistična teorija v kontekstu kritike politične ekonomije«, ki je konec novembra v organizaciji Slovenskega društva za estetiko in Inštituta za delavske študije potekal v Ljubljani.

Če je bil v osemdesetih letih dvajsetega stoletja Fredric Jameson razočaran nad umetnostjo, ki ni zmogla kritike potrošništva, je vprašanje angažiranosti umetnosti v razmerju do te osrednje poteze kapitalizma danes še vedno aktualno. V nekdanjih komunističnih deželah se po padcu berlinskega zidu potrošniška središča pospešeno gradijo in pojav potrošništva se v tem prostoru bliskovito razmahne. Množice, ki zdaj zahajajo v ta svetišča, praviloma nikoli ne prestopijo praga umetnostnih okolij. Danes vprašanje ni le, ali umetnost proizvaja kritične izjave, temveč tudi, ali zmore poseči na način, da stopi v odnos z ne-umetnostno publiko in razkrije ideološko infrastrukturo sodobne potrošniške Arkadije.

Izr. prof. dr. Polona Tratnik predava na Univerzi v Mariboru in Fakulteti za dizajn. Bila je predstojnic Oddelka za kulturne študije Fakultete za humanistične študije in raziskovalka na Znanstveno-raziskovalnem središču Univerze na Primorskem. Bila je Fulbrightova raziskovalka na University of California Santa Cruz in gostujoča profesorica na isti univerzi, gostujoča profesorica je bila tudi na Univerzi Helsinki Taik in Capital Normal University Bejing. Je avtorica petih monografij, med drugim Hacer-vivir mas alla del cuerpo y del medlo (Mexico City: Herder, 2013).

Njenemu predavanju lahko prisluhnete med 35 minuto in 1 uro 14 minutami

Več na:
http://www.delavske-studije.si/umetnost-in-marksisticna-teorija-v-kontekstu-kritike-politicne-ekonomije/
http://radiostudent.si/kultura/o%C4%8Di-da-ne-vidijo/umetnost-in-marksisti%C4%8Dna-teorija-v-kontekstu-kritike-politi%C4%8Dne-ekonomije
http://postaja.wordpress.com/2014/10/03/umetnost-in-marksisticna-teorija-v-kontekstu-kritike-politicne-ekonomije/

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s