Smrtonosni dolgčas

Mediji ne poskušajo zgolj potešiti naše potrebe po zabavi ali informacijah, ampak zapolnjujejo tiste vrzeli v našem dnevu, ko v resnici nočemo početi ničesar

Gotovo ste že kdaj sredi noči sedeli na kavču pred televizijo, s pivom v eni roki in daljincem v drugi. Ure tečejo, medtem ko vi omotično opazujete, kako se pred vašimi očmi menjajo programi, ne da bi se kateremu posvetili za več kot dve sekundi. Klik. Dokumentarec o Hitlerju. Klik. Ponovitev Dnevnika. Klik. Reklame. Klik. Coldplay featuring Avicii. Klik. Reklame. Klik. Reklame. Klik. Klik. Klik. Klik. Pornič … hm, počakajmo malo, da vidimo, kako se bo tole končalo. Aha, ok. Klik. Drug dokumentarec o Hitlerju. Klik. Keeping up with the Kardashians … uf, lej jo, Kim pijana v bazenu, lol … Klik … Nekje proti jutru ugotovite, da ste s klikanjem najdlje počakali, ko ste na ekranu videli gole riti, nasilje ali pa reality showe. Ste morda perverzna, nasilna oseba ali je nekaj narobe z vašim TV-jem?

Pogosto slišim mnenje, da imamo takšne medije, kakršne si želimo; da je njihova vsebina le odraz tega, kar sami najraje gledamo in beremo. In če pogledamo, katere vsebine dosegajo najvišje rejtinge, lahko hitro pridemo do skrb zbujajoče ugotovitve: ljudje smo ene nasilne, s spolnostjo in škandali obsedene hijene! A ljudi, ki s svojimi kliki dvigamo rejtinge opolzkim rumenim vsebinam, h klikanju ne vodita le krvoločnost in nepotešljivi spolni nagon. Za vsemi temi kliki stoji še eno, precej manj dramatično čustvo, ki ga pogosto spregledamo: dolgčas.

Nadaljevanje na http://www.mladina.si/162755/smrtonosni-dolgcas/

Miha Blažič – N’toko

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s