Statopis 2014

Na spletu je na voljo Statopis – statističen pregled Slovenije v letu 2013, v katerem je med drugim najti tudi nekaj zanimivih podatkov o naši potrošniški kulturi.

Najzanimivejši iz te perspektive je verjetno podatek, da je bilo v letu 2013 kar 45.9% vsega programa na televizijah namenjenega TV prodaji, oglasom, promociji itd. Na radiu je bilo takšnega programa 8.9%.

oglasi_statMed izdatki gospodinjstev za končno potrošnjo so v letu 2013 predstavljali največje deleže stanovanjski stroški, transport ter hrana in brezalkoholne pijače. Od leta 2007 do leta 2013 se je najbolj zmanjšal delež izdatkov za rekreacijo in kulturo (za 2 odstotni točki), najbolj pa se je povečal delež izdatkov za stanovanjske najemnine, vodo in energijo (za 1,2 odstotne točke).

Stat_koncnaV obdobju 2007–2013 se je povečal delež izdatkov gospodinjstev za netrajne dobrine (za 5,8 odstotne točke). Zmanjšal pa se je delež izdatkov gospodinjstev za trajno blago (za 3,5 odstotne točke), poltrajno blago (za 1,0 odstotne točke) in storitve (za 1,3 odstotne točke). Predvidevamo, da so gospodinjstva v času negotovih razmer prestavila nakupe nenujnih trajnih in poltrajnih dobrin na kasnejše obdobje.

Stat_trajno

Statopis je nova publikacija SURS-a, ki nadomešča dozdajšnji Statistični letopis Slovenije in Slovenijo v številkah. V njem so podatki, za katere menimo, da so zanimivi, aktualni in pomembni. Predstavili smo jih na sodoben način – z infografikami in drugimi grafičnimi prikazi – ter dopolnili s kratkimi besedilnimi poudarki.

Statopis (PDF)

Vir: http://www.stat.si/publikacije/pub_statopis.asp

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s