Analiza: kateri trgovski centri prodajajo najbolj in kateri najmanj varno hrano

Analizirali smo, kateri trgovec v Sloveniji je dobil največ in kateri najmanj kazni za prodajo nevarnih in neustrezno označenih živil.

Kazen mora boleti. Le tako lahko izpolni svojo vzgojno funkcijo. Nič drugače ni, ko so zaradi prodajanja neustrezno označenih ali celo zdravju nevarnih živil kaznovane velike in ekonomsko močne trgovske verige.

Vprašanje pa je, kako boleče so globe za prodajo tovrstnih izdelkov. Najvišja kazen v letih 2011 do 2013 je namreč znašala 15.000 evrov. Za povprečnega državljana veliko. Za trgovce z več deset ali celo sto milijoni evrov letnega prometa pa skorajda drobiž.

Povsem druga pesem pa je razgaljenje spornih praks trgovcev v javnosti. »Za trgovce je vsekakor najbolj boleča javna objava in okrnitev njihovega dobrega imena. To je pravzaprav huje kot kakršnakoli denarna kazen,« pravi Andreja Bizjak, direktorica inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Transparentnost inšpekcijskih ukrepov je torej pomembnejša od same globe. Zato je  pomembno javnosti predstaviti, kateri veliki trgovci pri nas bolj spoštujejo živilsko zakonodajo in kateri manj. Po naših ugotovitvah se najslabše odreže veriga Eurospin, najbolje pa Jagros. Veliki trgovci Mercator, Spar in Tuš so v zlati sredini.

Nadaljevanje na http://podcrto.si/analiza-kateri-trgovski-centri-prodajajo-najbolj-in-kateri-najmanj-varno-hrano/

Anže Voh Boštic

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s