Spremeniti vse

Da bi spremenili karkoli, moramo začeti povsod

Če bi lahko spremenila karkoli, kaj bi spremenila? Bi preostanek svojega življenja preživela na počitnicah? Poskrbela, da bi uporaba fosilnih goriv nehala povzročati klimatske spremembe? Morda bi hotela imeti etične banke in politike? Zagotovo pa bi bilo najmanj realistično, če bi želela vse pustiti tako kot je zdaj, in bi hkrati pričakovala, da bo prišlo do sprememb.

Naše osebne finančne in čustvene težave odsevajo globalne pretrese in katastrofe. Do konca življenja lahko skušamo gasiti male požare enega za drugim, a kaj, ko imajo vsi skupen izvor. Pomagala nam ne bo nobena postopna reforma; vse skupaj moramo premisliti z neko povsem drugačno logiko.

[…]

Začnimo z osvoboditvijo želje

Med odraščanjem v obstoječi družbi niti naše strasti niso zares naše. Da bi še naprej rutinirano vztrajali v svetu trga, so naše strasti skrbno oblikovane z oglasi in drugimi propagandnimi prijemi. Še več, zahvaljujoč indoktrinaciji so ljudje celo zadovoljni z aktivnostmi, ki jih bodo na dolgi rok zagotovo onesrečile. Ujeti smo v lastnem trpljenju, užitki pa so zadnji žeblji v naših krstah.

Če hočemo biti resnično svobodni, potrebujemo vzvode, s katerimi lahko vplivamo na procese, ki proizvajajo naše želje. Osvoboditev ne pomeni le izpolnjevanje želja, ki jih imamo danes, temveč nam omogoča, da na novo mislimo meje mogočega, tako da se lahko naše želje spreminjajo skupaj z realnostmi, k ustvarjanju katerih nas spodbujajo. Osvoboditev pomeni, da obrnemo hrbet užitkom vsiljevanja, dominacije in posedovanja stvari. Namesto tega iščimo užitke, ki nas bodo iztrgali iz mašinerije poslušnosti in tekmovalnosti. Če ste kdaj premagali kakšno odvisnost, veste, kaj pomeni preoblikovati lastne želje.

Besedilo v celoti na: http://crimethinc.com/tce/slovensko/

Napotili:
CrimethInc.
http://crimethinc.com/
Internacionalni anarhistični poziv k akciji: Spremeniti vse!
http://www.a-federacija.org/2014/11/22/internacionalni-anarhisticni-poziv-k-akciji-spremeniti-vse/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s