Upor proti brezglavemu nakupovanju

V Dnevniku RTV Slovenija 27.11.2015, so pripravili prispevek o dnevu brez nakupa, ki smo ga obeležili 28.11.2015.

Prispevek na: http://4d.rtvslo.si/arhiv/prispevki-in-izjave-dnevnik/174373917

Dan brez nakupov je neuradni dan protesta proti potrošništvu. V Sloveniji ga letos oznamujemo v soboto 28.11.2015, poleg Focusa – društva za sonaravni razvoj sodelujejo še BUNA, Ekvilib Inštitut, Smetumet Ked, FLOR – Etično nakupovanje, Društvo 5. maj, Sekcija Mladi za varnost, 3muhe ter številni prostovoljci in posamezniki.

Ob tem so na MMCju zapisali:

Čezmerno nakupovanje škoduje okolju in ustvarja nevzdržne delovne razmere

Pretirano potrošništvo ima številne škodljive posledice, ki jih bodo čutile tudi prihodnje generacije, ob jutrišnjem dnevu brez nakupov opozarjajo nevladne organizacije.

Predsednica društva Focus Živa Kavka Gobbo pravi, da želijo s tem dnevom opozoriti na zgrešene nakupovalne navade: “Sploh v predprazničnem času, ko še posebej nakupujemo pretirano. Želimo opozoriti in spodbuditi premislek o naših praksah in o tem, kaj bi nas in tiste, ki jih obdarujemo, zadovoljilo bolj kot neki material, ki povzroča škodo vse naokoli.”

Predsednica društva je opozorila, da “tudi decembrski dobri možje zagotovo ne bi želeli podarjati stvari, ki uničujejo okolje in ustvarjajo nevzdržne delovne razmere”.

Naša družba nakupovanje spodbuja

Psihologinja in avtorica knjige Skrita uganka denarja Katja Z. Istenič je ob tem poudarila, da občutek zadovoljstva, ki ga posameznik občuti ob nakupu, zelo hitro izzveni, saj se na kupljeno stvar navadi. Poleg notranjih vzgibov za nakupovanje, pravi psihologinja, obstajajo tudi zunanji – živimo namreč v družbi, ki nakupovanje spodbuja, hkrati pa se ljudje nikjer ne morejo naučiti razumnega odnosa do denarja.

Opozorila je, da so ljudje pod nenehnim pritiskom, da naklonjenost do soljudi izražajo z darili, vendar za to obstajajo tudi drugi načini.

Isteničeva predlaga tudi, da se nakupe načrtuje vnaprej, saj se tako lahko izognemo nakupovanju nepotrebnih stvari. “Če pa se znajdemo v položaju, ko bi nekaj kupili impulzivno, se je dobro za hip ustaviti in premisliti, ali to stvar resnično potrebujemo,” je še pojasnila.

Živimo na račun prihodnjih generacij

Kavka Gobbova je opozorila na posledice čezmernega nakupovanja na okolje. Po besedah predsednice Focusa je zgovorno že samo dejstvo, da “smo avgusta porabili celoten letni proračun naravnih virov; se pravi, da si izposojamo od prihodnjih generacij”.

Potrošniška mentaliteta je po njenih besedah škodljiva tako za posameznika kot za okolje. “Očitno je z gospodarskim sistemom tudi nekaj narobe, če moramo trošiti na način, da si spodkopavamo Zemljo, na kateri živimo … Planet je samo eden, mi ga potrebujemo, on pa nas ne,” je še dodala.

MMC RTV SLO/STA

Vir: http://www.rtvslo.si/slovenija/cezmerno-nakupovanje-skoduje-okolju-in-ustvarja-nevzdrzne-delovne-razmere/379737

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s