Sužnji poceni energije in ogljičnih izpustov

Komu se lahko pritožimo zaradi okoljskih sprememb?

Skupina afriških kmetov je zahtevala sestanek s predstavniki tujega podjetja, ki je v sosednji vasi postavilo tovarno. Ugotovili so, da ne morejo več namakati polja, ker so jim veliki porabniki vode pobrali podtalnico. Ko so jih po več mesecih protestov končno sprejeli, je lokalni predstavnik za stike z javnostjo pojasnil, da je za pomanjkanje vode krivo globalno segrevanje. Ne njihovo podjetje.

Komu se lahko pritožimo zaradi okoljskih sprememb, se je na mednarodnem simpoziju antropologov o žgočih problemih našega vročega planeta prejšnji teden vprašal socialni antropolog Thomas Hylland Eriksen. Politikom, ki zaradi sebičnih interesov nacionalnih ekonomij nimajo posluha za usodo planeta? Nadnacionalnim korporacijam, ki povečujejo prihodke delničarjev na račun lokalnih skupnosti, kjer postavljajo tovarne in rudnike? Ali kar sami sebi, saj se kljub opozorilom in znanstvenim dokazom nočemo odreči potrošniškemu udobju, ki ga zahodnim družbam prinašajo globalizacija in fosilna goriva?

Problemi sodobnih družb niso več omejeni na posamezne države ali celine, je pojasnil norveški profesor. Požrešni terenski avtomobili, s katerimi peljemo otroke na družinski izlet, vplivajo na dviganje morske gladine na drugem koncu sveta. Enako velja za otipljive in medijsko odmevne dogodke, povezane z begunsko krizo. Le da so negativne stranske posledice oddaljene afriške vojne tokrat prvič občutili tudi prebivalci idiličnih norveških vasic, ki ne poznajo in ne razumejo nepovabljenih prišlekov v novem nastanitvenem centru. Nevednost, ogroženost in strah pa zelo hitro prerasejo v konflikte, če jih pravočasno ne zajezimo, je opozoril Eriksen.

Nadaljevanje na: http://www.delo.si/sobotna/suznji-poceni-energije-in-ogljicnih-izpustov.html

Lenart J. Kučić

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s