Prehranska dopolnila in varnost

Preiskava oddaje Frontline (PBS) Supplements and Safety (2016) (Prehranska dopolnila in varnost) postavlja resna vprašanja o tem kako se na ameriškem trgu tržijo in regulirajo vitamini in prehranski dodatki  ter ugotavlja kako je pogosto težko vedeti, kaj je v resnici v stekleničkah, ki jih potrošniki kupujejo.

Američani danes porabijo več hranil kot kdajkoli prej. Ob obogatenih živilih in energijskih pijačah, polovica države redno uporablja vitaminske ali mineralne dodatke. Drži, da ljudje z zdravstvenimi težavami morda potrebujejo dodatne hranilne snovi, toda za večino Američanov znanstveniki ne vedo zagotovo ali in kako dodatni odmerki resnično pomagajo – hkrati pa opozarjajo, da so v nekaterih primerih lahko celo škodljivi.

Vsako leto je na trgu v ZDA več kot 85000 različnih prehranskih dopolnil, nad katerimi nadzora praktično ni. Ocenjuje se, da vsaj polovica Američanov vsak dan vzame kak zdravilni dodatek – od ribjega olja, multivitaminov do dietnih tablet. Več kot 30 milijard dolarjev težka industrija z vitamini in prehranskimi dopolnili trdi, da lahko njihovi izdelki potrošnikom pomagajo biti bolj zdravi, vendar jim v nasprotju z medicinskimi zdravili, preden jih dajo na trg, ni treba dokazati, da so izdelki varni in učinkoviti, – razen v primeru, če uvajajo kakšno novo sestavino, ki je še niso tržili.

Preiskava Frontlinea se začne na Havajih, kjer je bil leta 2013 s prehranskimi dodatki povezan izbruh težav z jetri, ki je otežil delovanje edinega centra za transplantacijo v državi. Nadaljuje se v otroški bolnici v Philadelphii, kjer so farmacevti izzvali proizvajalce prehranskih dopolnil, da predložijo dokaze, da njihovi proizvodi dejansko vsebujejo, kar obljubljajo na etiketi. Na koncu je le 35 prehranskih dopolnil izpolnjevalo standarde bolnišnice. V prehranskem dopolnilu, ki ga kupimo, je lahko karkoli. Pred kratkim je ameriški zvezni tožilec in regulator naznanil, da so predvsem zaradi nepodprtih trditev ali napačnega označevanja izdelkov sprožili postopke proti preko sto tovrstnim podjetjem. Toda tudi če je to, kar kupujemo res v steklenički, kritiki trdijo, da večina dodatkov enostavno ne deluje kot nam zagotavljajo in je lahko celo škodljivih. Industrija, ki ima v centrih moči močno prisotnost lobistov trdi, da je vsakršna regulacija na tem področju nepotrebna, praksa in znanost pa dokazujeta drugače.

Posnetek oddaje na: http://www.pbs.org/wgbh/frontline/film/supplements-and-safety/

Leta 2012 je Zveza potrošnikov Slovenije naredila test vitaminsko-mineralnih prehranskih dopolnil na našem trgu. Pri nas imamo prijavljenih že več kot 3.000 prehranskih dopolnil (v slovenski bazi prehranskih dopolnil je trenutno (2016) že kar 4.550 izdelkov, bilo jih je pa tudi že več.) Nakupili so 10 vitaminsko-mineralnih prehranskih dopolnil, namenjenih odraslim, in dve, ki sta namenjeni otrokom. Preverili so vsebnost nekaterih vitaminov in mineralov in ugotavljali, ali jih je res toliko, kot piše na označbi. Ogledali so si tudi označbe in ugotavljali, ali so skladne z zakonodajo in ali so morda zavajajoče. Test lahko preberete na: https://www.zps.si/index.php/hrana-in-pijaa-topmenu-327/kakovost-ivil/5230-mini-test-vitaminsko-mineralnih-prehranskih-dopolnil-22012

Napotili:
https://tehtnica.wordpress.com/2013/08/19/cetrtina-prehranskih-dopolnil-neustrezno-oznacena/
Prehranska dopolnila uporabljajo tisti, ki jih večinoma ne potrebujejo
http://www.rtvslo.si/zdravje/novice/prehranska-dopolnila-uporabljajo-tisti-ki-jih-vecinoma-ne-potrebujejo/385420

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s